Hlavní obsah

Kytarista Slash: Na své sólové desce jsem nechtěl hosty nijak omezovat

Právo, Tom Komárek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muž považovaný za jednoho z nejlepších rockových kytaristů na světě, zakladatel skupiny Guns N’Roses Slash (44) vydává své první sólové album jednoduše nazvané Slash. Myšlenka desky je postavená na přizvání legendárních rockerů a přátel.

Článek

Výčet slavných hostů je úctyhodný: Iggy Pop, Alice Cooper, Lemmy Kilmister, Ozzy Osbourne, Chris Cornell, Flea, Kid Rock, Dave Grohl, Cypress Hill a další.

Možná některé vaše fanoušky překvapí, že vedle legendárných rockerů na desce zpívá i popová zpěvačka Fergie, známá z popově hip-hopových Black Eyed Peas.

Chápu, že to pro někoho může působit nezvykle, ale s Fergie jsem chtěl již dlouho spolupracovat. Navíc jsem se na této desce nechtěl nijak omezovat. Fergie je skvělá zpěvačka s duší rockera. To je znát na jejím hlase a přístupu. Moc lidí to neví, ale svého času zpívala s rockovými kapelami. Na desce je ale také Nicole Scherzingerová (zpěvačka a tanečnice dívčí skupiny Pussycat Doll. – pozn. aut.), která je taktéž skvělá.

Plejáda hostů je opravdu omračující. Je nějaký umělec, kterého jste na nahrávání chtěl, ale jenž se z nějakého důvodu nedostavil? Mluvilo se o Jacku Whiteovi z The White Stripes, který na desce prý nechtěl zpívat, jen hrát na bicí.

Víceméně přišli všichni, které jsem pozval. Jsem za to nesmírně rád. Jacka mám rád jako kytaristu. Opravdu se mi líbí, jak vychází z bluesové tradice a posouvá to dál. Navíc je velmi dobrý. Jack ale jednoduše nechtěl zpívat v cizí skladbě. Navrhl bubnování, ale moc to nesedělo. Obdobně to měl Dave Grohl, který preferoval bubnovávní a ne zpěv.

Představíte album na koncertech?

Ano, budou koncerty. S turné se chystáme i do Evropy. Samozřejmě bude nemožné přizvat na ně všechny přátele, kteří jsou na desce. Zpívat tedy bude Myles Kennedy, který má naprosto úžasný hlas. Budeme hrát něco z nového alba, staré věci od Guns N’Roses a dojde i na pár překvapení. Myslím, že to je dobrý výběr a doufám, že uděláme pár pořádných show.

Jak to vypadá s vaší nynější kapelou Velvet Revolver? Máte již náhradu za zpěváka Scotta Weilanda, který odešel zpět do Stone Temple Pilots?

Velvet Revolver stále existují a nemíníme se rozpadnout. Jakmile se vrátím z turné, sejdu se s naším baskytaristou Duffem McKaganem a hned se pustíme do práce. Žádnou oficiální náhradu za Scotta zatím nemáme, ale doufám, že to nebude dlouho trvat.

Na vaší sólové desce se také objevují vaši bývalí spoluhráči z původních Guns N’Roses, konkrétně kytarista Izzy Stradlin, Duff McKagan i bubeník Steven Adler. Jak probíhala spolupráce?

Bylo to ve všech případech nesmírně zajímavé. Hned jak začnu hrát s Izzym, tak se něco stane. Když spolu hrajeme, máme jedinečný zvuk i pocit. Hrozně rád s ním hraju a rád bych s ním do budoucna více skládal. Se Stevenem to bylo velmi emocionální. On se ve studiu objevil snad po dvaceti letech. Už je na tom zdravotně lépe a byl z naší spolupráce naprosto nadšen. Nicméně žádný reunion původních Guns N’Roses se zatím neplánuje…

Jak probíhala spolupráce s producentem Erikem Valentinem, který svou prací preferuje spíše modernější zvuk?

Původně jsem měl v plánu pracovat s Markem Ronsonem (zvukový architekt Amy Winehouse a její desky Back To Black – pozn. aut.), ale vzhledem k náročnosti nahrávání z toho sešlo. Eric byl v pohodě, dodal pár dobrých nápadů a nové nahrávací techniky. S mým přístupem staré školy to byla zajímavá kombinace.

Reklama

Související témata:

Související články

Rachid Taha spojil alžírské raï s rockem

Ve Francii žijící zpěvák alžírského původu Rachid Taha vystoupí ve středu v pražském Lucerna music baru. Je jednou z největší hvězd současné world music. Taha...

Výběr článků

Načítám