Hlavní obsah

Kyjev a Moskva jsou znovu ve sporu kvůli Eurovizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi Moskvou a Kyjevem znovu padala silná slova kvůli písňové soutěži Eurovize, kterou letos uspořádá ukrajinská metropole. Loni soutěž vyhrála Ukrajinka s písní o deportaci krymských Tatarů sovětským režimem, což v Moskvě vyvolalo nelibost. Nyní je předmětem sporu zpěvačka, která bude letos v Kyjevě reprezentovat Rusko. Ukrajina výběr označila za provokaci, protože předloni ruská zpěvačka vystoupila na anektovaném Krymu.

Foto: Thomas Hanses (EBU)

Eurovizi 2016 vyhrála ukrajinská zpěvačka Jamala.

Článek

V obou zemích je evropská písňová soutěž velmi populární a od loňské aféry kolem ukrajinské interpretky Jamaly i ostře sledovaná na nejvyšších místech. Proti nominaci Rusky Julije Samojlovové, která je postižená a zpívá na vozíku, se v Kyjevě zvedla vlna odporu. Ukrajina po ruské anexi považuje stejně jako velká většina světa Krym za své území a návštěvu poloostrova bez ukrajinského souhlasu označuje za porušení zákona.

Samojlovová ale Kyjev v roce 2015 o svolení s cestou na Krym nežádala a rozhořčená ukrajinská média navrhují, aby jí byl vstup na ukrajinské území zakázán. Ukrajinská tajná služba SBU vydala prohlášení, podle něhož o účasti ruské zpěvačky rozhodne později, až záležitost prozkoumá.

Foto: Ekaterina Lyzlova, ČTK/AP

Julija Samojlovová vystupuje na vozíčku.

Ministr zahraničí Pavlo Klimkin výběr Samojlovové označil za záměrnou provokaci a vyzval správní úřady, aby postupovaly striktně podle ukrajinských zákonů. Podle nich jsou osoby po nepovolené návštěvě Krymu na Ukrajině nežádoucí. Moskva záměr vyprovokovat ukrajinského souseda rozhodně popírá. „Vždyť účastníci soutěže Eurovize pojedou do Kyjeva zpívat, nikoli dělat politická prohlášení,” komentoval spor kremelský mluvčí Dmitrij Peskov.

Soutěž uspořádá Kyjev v polovině května. Českou republiku bude zastupovat zpěvačka Martina Bárta, členka německé jazzové skupiny 4 To The Bar. Česko se soutěže zúčastnilo pětkrát. Nejdále se loni dostala Gabriela Gunčíková, která se probojovala se skladbou I Stand do velkého finále. V něm skončila předposlední.

Reklama

Výběr článků

Načítám