Hlavní obsah

Kunderovy Směšné lásky vycházejí na CD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povídkový soubor Milana Kundery Směšné lásky vychází jako audiokniha. V režii Antonína Přidala nahrávka vznikla v Českém rozhlase Brno a prodávat se bude od 15. listopadu, sdělila Markéta Konopová z Radioservisu, hudebního vydavatelství Českého rozhlasu.

Článek

Podle ní jde o vůbec první českou audioverzi Kunderovy tvorby. Vznikla podle knihy Směšné lásky, uvedla Konopová. Není ale zřejmé, zda nahrávka vznikla podle původního třísvazkového vydání v 60. letech, či po přísné kritické revizi, jíž autor - podobně jako své další texty - sbírku podrobil.

Na CD, které se nahrávalo letos v březnu, je osm povídek - Já, truchlivý Bůh, Zlaté jablko věčné touhy, Nikdo se nebude smát, Falešný autostop, Symposion, Doktor Havel po dvaceti letech, Ať ustoupí staří mrtví mladým mrtvým a Eduard a Bůh. Povídky čtou František Derfler, Igor Bareš, Jan Kolařík, Ladislav Lakomý, Marcela Vandrová a Antonín Přidal. Záznam trvá přes osm hodin a CD bude stát 299 korun.

Směšné lásky vyšly právě v revidované podobě loni v nakladatelství Atlantis, které Kunderova díla česky vydává. Loni vydalo i poslední česky psaný Kunderův román Nesmrtelnost či dva eseje pod společným titulem Nechovejte se tu jako doma, příteli. Před dvěma lety vyšel poprvé oficiálně česky román Nesnesitelná lehkost bytí, Kundera za toto vydání loni dostal v ČR Státní cenu za literaturu, ani tento krok ale neprolomil jeho mnohaletou izolaci - při slavnostním ceremoniálu zazněla pouze jeho slova ze záznamu.

Obvinění z udavačství autor popřel

K přerušení dlouholeté mlčenlivosti autora přiměla až kauza vyvolaná zveřejněním informace o jeho údajném udání člověka v roce 1950. Týdeník Respekt 13. října zveřejnil článek nazvaný Udání Milana Kundery. Kunderovo jméno našel mladý badatel Adam Hradilek v archivech, když pátral po osudech bývalého západního agenta Dvořáčka.

Podle Hradilkova zjištění Dvořáček uprchl v roce 1949 do tehdejšího západního Německa. Do vlasti se vrátil jako takzvaný agent chodec. Když přišel večer na místo, kde měl přespat, čekala na něj policie. Podle Hradilka jeho jméno oznámil policii Kundera. Dvořáček strávil 14 let ve vězení. Kundera popřel, že by kohokoli udal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám