Hlavní obsah

Kundera jinak. Biografie od francouzského novináře netouží po skandálu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Biografie Milana Kundery od francouzského novináře Jean-Dominiqua Brierra vyjde ve středu v nakladatelství Argo. Autor avizoval, že se nezabývá skandály ze soukromého života. Kniha se objevuje nedlouho po hyperkritické biografii od spisovatele Jana Nováka.

Foto: Argo

Nová kniha Milan Kundera: Život spisovatele.

Článek

Novákova biografie Kundery překvapila koncentrovanou nenávistí vůči světoznámému autorovi. Vylíčil ho jako podlého lháře a pokrytce nejhoršího ražení. Kniha obsahovala hodně faktických detailů, ale také řadu spekulací, které podsouvaly Kunderovi ty nejhorší možné motivace pro vše, co kdy dělal.

Od Brierrovy knihy se to čekat nedá, protože Kundera ji už četl a pochválil. „Musím přiznat, že z Kunderovy reakce jsem měl strach,“ přiznal Jean-Dominique Brierre pro Český rozhlas. „K mému překvapení mi Kundera zaslal krásný dopis, v němž mi poděkoval. Pochopil jsem, že se mu kniha opravdu líbila.“

Francouzský autor čerpal ze zápisků, rozhovorů a doposud nezveřejněných svědectví, například ze vzpomínek Kunderova přítele Alaina Finkielkrauta, A. J. Liehma a překladatele Françoise Kérela. I on ale narazil na hradbu mlčení u řady Kunderových přátel, kteří ctili přání spisovatele, aby o něm nemluvili, například jeho nakladatel Antoine Gallimard či blízký přítel, spisovatel Benoît Duteurtre. Autor pracoval i s velkým množstvím původně českých dokumentů a článků.

RECENZE: Nerob ze mě cypa. Mel Gibson z Třince má tvrdé pěsti

Kultura

„Problém s Milanem Kunderou je ten, že je skrytou osobou,“ vysvětloval u příležitosti francouzského vydání knihy její autor v Českém rozhlase. „Už několik desítek let odmítá většinu setkání s novináři i dalšími, kteří se zajímají o jeho tvorbu. Vůči médiím je velmi opatrný. Věděl jsem tedy, že bude těžké napsat biografii na základě jeho života. Tak jsem udělal opak: začal jsem od jeho díla, které jsem se pokusil osvětlit konkrétními epizodami a situacemi jeho života. Nešlo mi o jeho soukromý, osobní život, ale spíš o dějinné souvislosti. Přišlo mi to důležité, protože francouzská veřejnost příliš nezná historii střední Evropy. Nenajdete v ní žádná odhalení o soukromém životě či autorových láskách.“

Radost z Kunderovy knihovny odsunula epidemie nejdříve na jaro

Kultura

Jean-Dominique Brierre se s Milanem Kunderou nesetkal osobně. Na jeho žádost o setkání nikdy nepřišla odpověď. Kunderova reakce na knihu, kterou mu autor po jejím vydání ve Francii zaslal, byla ovšem nakonec vstřícná.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám