Hlavní obsah

Kulturní tipy Róberta Jančoviče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský výtvarník a předseda poroty IV. trienále grafiky Praha 2004 uvádí, co jej zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou netradiční kniha V písku času od Michaela Hoeyeho a dokument o turné Rozhlasových symfoniků v Japonsku vysílaný na ČT2.

Foto: Dana Ehlová

Velevážená starostka Přepych Zdeňka Seidelová (vpravo) vyslechla žádost maškar a povolila sedmý Přepyšský masopust.

Článek

Čtu: Úvahy z vězení, které napsal markýz de Sade. Nečetl jsem nic lepšího a aktuálnějšího o svobodě společnosti i jednotlivce, než toto. Na Slovensku je přeložil a vydal Albert Marenčín, člen surrealistické skupiny.

Viděl jsem: V Bratislavě výstavu Pasáž svého spolužáka Mateje Kréna. Nyní je až do konce roku reprízovaná v Praze v Muzeu Kampa v Sovových mlýnech. Má užasné nápady a tady naznačuje, jaké divy může udělat výtvarník s iluzí prostoru.  

Michael Hoeye: V písku času

Nemusí se všechny příběhy odehrávat v bláznivém světě lidí, kteří si s ním i sami se sebou nevědí rady. Rodák z amerického Oregonu se v knize V písku času opět věnuje dobrodružstvím srdnatého myšáka Hermuxe Tantamoqua, který ve městě Pinchestru provozuje zavedenou hodinářskou životnost. Sotva unikl nástrahám proradného krtka dr. Mennuse, jak autor popsal v románu Čas ani myš nezastavíš, ocitl se na stopě dávnému tajemství konce kočičí civilizace. Co provedly kočky tak hrozného, že jim myši dodnes nemohou přijít na jméno? Hermux Tantamoq na to určitě přijde.  

Knižní klub, přeložila Jana Jašová, 256 stran

Televize SOČR v Japonsku

Dokument o červnovém turné orchestru Rozhlasových symfoniků v Japonsku natočil pro ČT režisér a kameraman Martin Kubala. Snímek zachycuje vrcholné momenty zájezdu, na kterém SOČR vystoupil na osmi koncertech, názory sólistů - cellisty Mischy Maiského a pianistů Stanislava Bunina a Tateki Sato. Vedle šéfdirigenta Vladimíra Válka v něm vystupují i členové orchestru a z lásky k české hudbě se vyznávají i japonští posluchači. Pozoruhodný snímek nabízí i výjevy z každodenního života Japonců a konfrontuje tak i rozdílné kultury.      

ČT 2, sobota 21.10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám