Hlavní obsah

Krize dolehla jen na menší festivaly

Právo, Jaroslav Špulák

Maraton českých hudebních festovalů je u konce. Pořadatelé se letošního ročníků obávali s ohledem na ekonomickou krizi. Čeští fanoušci si však velké hudební uádálosti nenechali ujít a dorazili v hojném počtu. Menšího zájmu se toto léto dočkali jen malé a střední festivaly.

Foto: Jakub Deml, Právo

Tradičním účastníkem letošních festivalů byla skupina Wohnout.

Článek

Akcemi Rock for Churchill ve Vroutku u Podbořan, Eurotrialog v Mikulově či Řev v Řevnicích nedaleko Prahy vrcholily letošní festivalové prázdniny. Přestože na začátek září jsou ještě některé akce připraveny, to nejdůležitější a nejzajímavější už mají čeští hudební příznivci za sebou.

Před letošní festivalovou sezónou si pořadatelé často kladli otázku, co s návštěvností jejich akcí udělá sílící ekonomická krize. Léto ukázalo, že fanoušci přijali za své především největší festivaly, které jim tradičně nabídly širší záběr hudebního spektra, velké zahraniční kapely i tuzemskou muzikantskou špičku.

Proto se pořadatelé Rock for People, Colours Of Ostrava, Sázavafestu, Benátské noci či Trutnov Open Airu mohli radovat z toho, že proti loňsku počet návštěvníků na jejich akcích neklesl, v některých případech se naopak výrazně zvýšil.

Méně diváků na středních festivalech

Problém s diváky měly tzv. střední festivaly, akce, které si nedělaly nárok na příchod více než deseti tisíc lidí. Ty letos zaznamenaly výrazný úbytek zájmu, což lze připsat tomu, že čeští fanoušci, stižení ekonomickou krizí a tím pádem nucení vybrat si menší počet letních akcí, dali přednost osvědčeným festivalům.

Michal Thomes z Ameby Production, která pořádá Rock for People i menší festivaly Kytlice, Natruc a Řev, přiznal, že návštěvnostně jim letos vyšel jen největší festival konaný v Hradci Králové. Na ostatní přišlo méně diváků než loni a některé akce prodělaly.

Podle ČTK například pátý ročník hudebního rockového festivalu Kvílení 2009, který se tento víkend konal v Lipnici nad Sázavou na Havlíčkobrodsku, už v předprodejích zaznamenal minimální zájem o vstupenky. Festival podle pořadatele Martina Boháčka každoročně končí statisícovou ztrátou, proto se objevují úvahy o jeho ukončení. Podobné starosti mají i další pořadatelé.

Poslední skupinu festivalů tvoří malé, s návštěvností do tisíce diváků. Bývají většinou regionálního charakteru a letos si většina z nich zachovala stabilní pozici. Například na festival Broumovská kytara ve východočeském Broumově přišlo i přes finanční krizi o 200 diváků více než loni, tedy nějakých sedm stovek. Pořadatelé přitom po dvanácti letech přestěhovali akci z tamního pivovaru v Olivětíně přímo do centra města.

Reklama

Související témata:

Související články

Letní shakespearovské slavnosti obohatí Macbeth

Pražskou nabídku repertoáru Letních shakespearovských slavností rozšíří od dnešního večera slovensko-česká inscenace Shakespearovy tragédie Macbeth, která měla...

Výběr článků

Načítám