Hlavní obsah

Kresby Františka Kupky v Galerii Kodl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstavu cyklu sto šesti kreseb Františka Kupky vytvořených pro encyklopedii Člověk a Země, která vycházela ve Francii v letech 1904–1908, pořádá pražská Galerie Kodl. Kresby tam budou k vidění do 24. října, poté budou draženy jako jedna položka v podzimní aukci.

Foto: Galerie Kodl

František Kupka: Contre-Révolution

Článek

Jedná se o soubor přípravných kreseb určených pro ilustrace rozsáhlé šestidílné encyklopedie geografa Élisého Recluse s názvem Člověk a Země (Élisée Reclus: L’Homme et la Terre, Bibliotheque universelle, Paris, 1905-1908). Soubor představuje nejrozsáhlejší a nejucelenější ilustrátorskou práci Františka Kupky.

Nejprve filosoficko-sociálně-kritický dějepis lidstva vycházel ve formě týdeníku po šestnácti stranách. Pro Kupku byl nejen slušným zdrojem příjmu, protože nakladatelství mu platilo 150 franků za frontispis, 70 franků za titulní strany a 40 franků za viněty, ale i možností ujmout se monumentální zakázky.

„Prvních pět dílů vyšlo v roce 1905, poslední pak roku 1908, a Kupka tak větší část zvládl vytvořit za pouhý jeden rok,“ uvedla Terezie Kaslová z Galerie Kodl.

Podle ní považoval Kupka tento úkol za osudový. Navštěvoval univerzitní přednášky z antropologie a historie na pařížské Sorbonně. Studoval též fénické a chaldejské vykopávky, četl knihy o starověku a Bibli. Dne 11. září roku 1905 v této souvislosti napsal Josefu Svatopluku Macharovi: „Studium minulosti se pro mne stává vášní.“

Tyto ilustrace tak obecně nejsou jen doplňkem, ale spíše kongeniální součástí ilustrovaného textu.

Foto: Galerie Kodl

František Kupka: Historie Contemporaine.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám