Hlavní obsah

Krásné kostely jsou našimi poklady

Právo, Jaroslav Špulák

Vzdělávací a kulturní centrum Klášter Broumov pořádá již několik let v oblasti Broumovska pozoruhodné kulturní akce. Místo se stalo cílem mnoha lidí, kteří hledají zajímavé i náročné kulturní vyžití. O letošní letní sezóně Právo hovořilo s Kateřinou Ostradeckou, mediální zástupkyní centra.

Foto: Jaroslav Špulák

Kateřina Ostradecká v areálu broumovského kláštera

Článek

Co je vlajkovou lodí letošního kulturního léta na Broumovsku?

Hlavní aktivitou je hudební festival Za poklady Broumovska. Letos nás čeká už jedenáctý ročník, startuje v sobotu 2. července v otovickém kostele svaté Barbory. Vystoupí na něm stipendisté české Akademie komorní hudby a německé nadace Villa Musica s houslistou Janem Fišerem a violoncellistou Philipem Grahamem. Následovat bude dalších devět koncertů, které se uskuteční každou letní sobotu v kostelích takzvané Broumovské skupiny. Jsou to unikátní díla známých architektů Dientzenhoferů. I díky tomu má festival opravdu krásnou atmosféru. Přijít může každý, což je dáno i tím, že vstupné je dobrovolné.

Proč jste festival nazvali Za poklady Broumovska?

Jedním z jeho cílů je odhalit krásné kostely na Broumovsku, což jsou ony poklady. Jejich stav nyní bohužel neodpovídá jejich kulturní a historické hodnotě. Festival by přesto rád poukázal na to, jaké nádherné stavby v kraji jsou, a zároveň popularizoval klasickou hudbu.

Má festival vzhledem ke stavu kostelů i charitativní charakter?

Má. Výtěžek z dobrovolného vstupného jako organizátoři dáváme na opravu kostelů, ve kterých se festival koná. Za deset ročníků se vybral asi milión a půl korun a opravilo se toho docela dost. Například martinkovický kostel dostal nové mřížoví, kostely ve Vižňově a Heřmánkovicích mají nové trámoví, byla opravena střecha šonovského kostela, restaurovány varhany pro božanovský kostel. Práce před námi je ale mnohem více. Kostely jsou, jak už jsem říkala, ve špatném stavu a pro letošní rok musely být dokonce v šonovském a heřmánkovickém z toho důvodu koncerty zrušeny. Náhradní místo konání ještě bude upřesněno.

Předpokládám, že jste kromě festivalu Za poklady Broumovska připravili i další akce.

Budeme uvádět hudebně-divadelní projekt Hra Nic E. Premiéru měl v srpnu loňského roku a dali ho dohromady dramaturgyně Renata Putzlacher, režisér Radovan Lipus a scénograf Šimon Caban, který mimo jiné pracuje pro karlovarský filmový festival. Vznikl mezinárodní herecký česko-polský tým, ve kterém jsou herci z různých divadel. Hru nazkoušeli během pouhých čtrnácti dnů u nás v klášteře, kam se sjeli z různých míst a teprve tam se poznali. V létě nás čeká sedmá a osmá repríza, a to 31. července a 2. srpna. Všechna předešlá představení byla vyprodána.

O čem inscenace je?

O Broumovsku, o historii regionu i kláštera. Je pojata moderně, jsou v ní nostalgie i humor a doprovází ji živá kapela. Zazní v ní i písničky Jarka Nohavici nebo Karla Plíhala. Podtitul hry je hudebně scénický slalom Broumovskem. Myslím si, že jejímu obsahu a poslání naprosto odpovídá.

Pokud vím, v klášteře probíhají i zajímavé koncerty, které si muzikanti obecně chválí. O co přesně jde?

Je to projekt, který se jmenuje Art Café. V prostoru nad klášterní kavárnou v budově bývalého klášterního gymnázia se konají koncerty celý rok, vždy dvakrát v měsíci. Hrají na nich umělci ze zahraničí i České republiky. V létě probíhají pod širým nebem v klášterní zahradě. Letošní open airy jsme zahájili 22. června koncertem Adama Morkuse.

Další bude 27. července, vystoupí na něm Kateřina Svobodová a skupina Tajemoje. Zajímavým projektem je i Galerie Dům. Jde o výstavy současného umění v klášterní zahradě. Před několika dny jsme zahájili výstavu Ondřeje Basjuka Přenos do kolonie b. Zároveň byla zahájena i sochařská výstava nazvaná Klášterní zahrada 2016. Představují se na ní tři autoři, jejichž objekty jsou různě rozmístěny po celé zahradě, která je volně přístupná veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám