Hlavní obsah

Král hrůzy Stephen King ovládne filmové plátno

Právo, Jindřich Göth

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dílo mistra temných, znepokojivých a mnohdy hrůzostrašných příběhů Stephena Kinga je mezi filmaři opět v kurzu. Kromě druhého dílu jeho knižního opusu magnum To se chystá i nová verze Řbitova zviřátek a další projekty.

Foto: ČTK

Stephen King

Článek

Začněme u To. Nebo Toho? Každopádně touto více než tisícistránkovou knihou z roku 1984 si King postavil skutečný pomník. Všechna svá dosavadní témata – hrůza, vyvěrající z událostí všedních dní, parta dětí, která je nucena předčasně dospět, aby mohla čelit nepojmenovatelnému zlu – v téhle formálně jedinečně vystavěné hororové bibli vybrousil k dokonalosti.

Poprvé po téhle klasice filmaři sáhli v roce 1990. Výsledkem byl ne úplně špatný dvojdílný televizní film, který sice knižní předlohu osekal na minimum a vyhmátl si z ní jen to nejnutnější, ovšem disponuje působivou atmosférou a minimálně kvůli vynikajícímu výkonu herce Tima Curryho v roli klauna Pennywise stojí za vidění.

Podruhé se To dočkalo filmové adaptace v loňském roce a byl z toho až nečekaný úspěch. Snímek režiséra Andyho Muschiettiho vydělal sedm set miliónů dolarů, přičemž náklady činily „pouhých“ 35 miliónů, a stal se nejúspěšnějším hororovým filmem všech dob.

A jelikož jsme v kinech viděli zatím jen první část, pokračování s názvem To Kapitola 2 bude mít premiéru v září příštího roku.

Strašení ve spánku

Po letech, kdy se podle jeho knížek až na pár výjimek, o nichž bude ještě řeč, natáčely spíše béčkové podívané, přišel film, který si s Kingem skvěle rozuměl. Chápal, v čem tkví přitažlivost jeho psaní, rozuměl psychologii jeho postav a dokázal ji převést na plátno.

Výsledkem byl nejen kasovní trhák, ale kingovský boom. Příští rok tedy bude mít premiéru nejen druhé To, ale také nová verze hororu Řbitov zviřátek o pohřebišti, na kterém se mrtví znovu navracejí k životu. Poprvé se tato Kingova kniha dočkala filmového přepisu v roce 1989 a proslula zejména díky ústřední písni Pet Sematary od americké kapely Ramones.

Další očekávanou filmovou „kingovkou“ bude Doctor Sleep, adaptace románu Doktor Spánek, což je volné pokračování jedné z nejproslulejších Kingových knih Osvícení.

Režie se ujal Mike Flanagan a s výsledkem byl mimochodem velmi spokojený i sám King.

Hlavní roli ztvární Ewan McGregor, další úlohy jsou obsazeny spíše neznámými herci. Doktor Spánek se sice nejspíš nezařadí mezi filmové klasiky, nicméně by mohl stát po boku těch několika skutečně zdařilých kingovských adaptací, které porozuměly duchu knižní předlohy.

Je možné zmínit i poněkud opomíjený film Stůj při mně z roku 1986 v režii Roba Reinera. Příběh party kluků, kteří se jdou podívat na mrtvolu a kterým se, v okamžiku kdy ji spatří, život od základu změní, natočil autor filmů Princezna nevěsta nebo Když Harry potkal Sally jako dobové rokenrolové road movie s důrazem na atmosféru a perfektně vybranými dětskými herci. Prim ve snímku hraje předčasně zesnulý River Phoenix jako přemýšlivý sígr Chris Chambers.

Je-li řeč o filmových přepisech díla Stephena Kinga, těžko lze vynechat snímek, který je podle mínění uživatelů Česko-Slovenské filmové databáze s indexem 95 % nejlepším a druhým nejoblíbenějším všech dob. Jmenuje se Vykoupení z věznice Shawshank, natočil jej v roce 1994 režisér Frank Darabont v hlavních rolích s Timem Robbinsem a Morganem Freemanem.

O pět let později se Darabont k práci Stephena Kinga vrátil ve filmu Zelená míle s Tomem Hanksem v hlavní roli a v roce 2007 zadaptoval Kingovu povídku Mlha.

Dílo hororového klasika prosáklo i do našich končin. V loňském roce zfilmoval mladý režisér Robin Kašpařík Kingovu povídku Jsem brána. Jedná se o první českou adaptaci Stephena Kinga, přičemž spisovatel poskytl práva za symbolický jeden dolar. Krátkometrážní snímek trvá patnáct minut, hlavní roli měl původně hrát Karel Roden, po úpravách scénáře do ní byl obsazen herec Radim Vizváry.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám