Hlavní obsah

Kozí mejdan dýchá volností a vtipem

Právo, Jiří P. Kříž
MILKOVICE U JIČÍNA

Na co se organizátoři jinde neobejdou bez agentur, na to stačí Stanislav Penc jen se svými kozami. Doslova. Na Kozí mejdan kolem jeho statečku v Milkovicích u Jičína se tento víkend sjede stejně jako loni tři, možná i pět tisíc mladých lidí. I starších, duchem ale stále mladých. "Jaké si to uděláme, takové to budeme mít," zní Pencovo životní heslo.

Článek

Do Milkovic už od středy, kdy to všechno začalo, přijíždějí a přicházejí desítky obětavců. Jedni kosí trávu, druzí budují čajovnu, další improvizované pódium, na kterém budou až do středy 4. srpna vystupovat folkaři, bigbíťáci, hardrokeři, komedianti.

Kozy choval i Lis

Už první den jsem si na "mejdanu" poslechl muzikanty, kteří sem trefili až z Francie, potkal se s herečkou Martinou Součkovou z hradeckého Klicperova divadla, a také s kuchařem indických specialit Martinem Špimrem. Ten stál samozřejmě u plotny a míchal indická i jiná koření jako podklad pro večerní osadní menu.

"Máme mnoho důvodů konat Kozí mejdan, který věnujeme kozám a svobodomyslnému způsobu života nepokroucenému současnou byrokracií, která nás postupně svazuje zase do kozelce," říká Penc. "A také ho chceme věnovat Láďovi Lisovi, který kozy choval a zároveň byl jedním z posledních pravdymilovných, čestných, nezkorumpovatelných politiků..."

Magor nebyl z koz ani Magor

Letos se na prvním prudším kopečku zvedajícím se z Polabí nad Kerskem, Nymburkem a Poděbrady, kousek za rumcajsovským Kopidlnem, zpívá, hraje, vaří a kozy dojí už popáté. Jaký bude účet ve středu, neví se, ale zatím v Milkovicích účinkovalo v předcházejících letech sto šestnáct kapel a sólistů(!).

Bez nároků na honorář, s nezbytným přiložením ruky k dílu vyjímali se mezi kozami i veličiny: Eva Hanychová, Ivan Magor Jirous, Sváťa Karásek a jeho Pozdrav pánbůh, Pepa Nos, Jablkoni, ale hlavně kdokoli, kdo se nebojí vzít do ruky kytaru nebo aspoň vozembouch: Bratrstvo kočičí pracky, Čvachtavý lachtan, Fronta na banán, Hally Belly Extra, Los Bastardos, Nový hrábě, Skrytý půvab byrokracie, Třetí zuby, Litinová vana...

Stánkařům vstup zakázán

Klobouk dolů: Naprostá čistota. Nikde vajgly, kelímky, svinčík. "Každý rok se mi nabízejí stánkaři, jenom za přidělení místa bych si namastil kapsu třemi sty tisícovkami. Ale ztratilo by to ten neopakovatelný půvab, štěstí nebýt závislý. Na úřadech i na alkoholu," zasnil se Standa Penc.

Dobře mi bylo v Milkovicích. Svobodně a volně. Kozí sýr se prodával za nákupní cenu, čočka po indicku pěkně nadýmala. A Stanislav Penc vzkazuje: "Chtěl bych upozornit všechny, kterým se podobné akce bez jasně viditelné struktury nevejdou do jejich jasně nalinkovaných životů, aby ani letos ani napříště nejezdili. I kdyby čert na koze jezdil."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám