Hlavní obsah

Kouzlo Rhetta Butlera stále působí

Právo, František Cinger

Milovníci příběhů hrdinů románu Sever proti Jihu Margaret Mitchellové dostali dárek. Příběh lásky a odloučení Rhetta Butlera a Scarlett O’Harové znovu ožil jako dozvuk v novém románu Donalda McCaiga (1940) nazvaném podle hlavní mužské postavy.

Článek

Se souhlasem dědiců autorky původního románu vydaného v roce 1936 pracoval devatenáct let na rukopisu, který v originále vyšel před dvěma lety. Soustředí se na dětství a mládí tajemného Rhetta Butlera. Milovník močálů v Low Country v Karolíně, syn uzurpátorského otce, který si musí najít místo na slunci.

Provázejí ho postavy charakterizující dobu, kdy se v Americe vybojovával základní zápas o svobodu černochů, kteří byli dováženi po staletí do země jako otroci. Nechybí Rhettova odvážná a rozhodná sestra Rosemary, syn osvobozeného otroka Tunis Bonneau a další kamarádi z dětství. Nechybí samozřejmě ani Scarlett O’Harová, milující i svérázná žena, poutající zájem čtenářů možná více než on. Literární historik namítne, že nového v rozsáhlém románu je pomálu, kdo si ale chce počíst v dávném tématu, ten si pochutná.

Donalda McCaig: Rhett Butler

Euromedia Group., k.s., Ikar,

přeložila Michaela Náhliková, 408 stran, 242 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

V knižní anketě 7,5 tisíce titulů

Do prvního kola celonárodní televizní ankety Kniha mého srdce o nejoblíbenější knížku nominovali diváci a čtenáři celkem 7 531 knižních titulů. Jsou mezi nimi...

Výběr článků

Načítám