Hlavní obsah

Kostlivci ovládli Olomouc

Novinky, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

V olomouckém Hořícím domě nadělili jeho mladým protagonistům k Vánocím zákaz únorové premiéry hry Embryo Davida Drábka. Na novou inscenaci se zkrátka jakoby nenašly peníze. A tak se prakticky na koleně zrodil za čtyři týdny zkoušení a ´zadarmo´ - Kostlivec: Vzkříšení.

Foto: Martin Tlustý

Leták exhibičního utkání.

Článek

Spor o Hořící dům působí jako jedno z břeskně ironických čísel pokračování úspěšného Drábkova kabaretu Kostlivec v silonkách. Vzkříšení začíná ve chvíli, kdy kostlivci demokraticky přebírají vládu nad veřejnoprávní televizí v zemi, kde úmrtnost již převyšuje porodnost.

Pozor na individua!

Ředitelství Moravského divadla, o které přemýšliví olomoučtí vysokoškoláci i středoškoláci nechtějí ani zavadit, uvažuje logicky. Když nebudou mít mladí Studio Hořící žirafy, začnou chodit k nám. Považte, hemží se to tam podezřelými individui, argumentují v duchu let normalizace.

Trapné je to. Tím spíš, že premiéru nového Kostlivce navštívil i olomoucký primátor Martin Tesařík s chotí, abych společenský dekor zachoval. Bavil se náramně jako všichni mladí v natřískaném studiu kolem nás, včetně mého jedenáctiletého synka, který nás oba nakonec i poučil, že to podezřele žluté individuum na scéně je Pikaču z rodiny Pokémonů.

Zpráva pro tajné služby

V Hořícím domě se to podezřelými individui opravdu hemží. Kromě kostlivců a Pikaču se do skečů a scének záhadnými cestami Drábkovy fantazie prodrali Krteček i jejich autor Zdeněk Miler, Švejk, paní Müllerová, hokejista Jiří Dopita, důchodci Páralovi, holubi Gringo a Adolf ze Sofiiny předvolby, ve výstupu Zachraňte vojína Urbana také Mickey Mouse, a pozor vy v tajných službách, dokonce i bin Ládin a mimozemšťan!

Hořící dům s půlkou Moravy

Co jiného už by mohlo potvrdit ředitelova podezření?! A to ke všemu hraje v Hořícím domě půlka jeho hereckého souboru. A skvěle! Filip Čapka, Ivana Plíhalová, Pavel Juřica, Dušan Urban posílení Nikolou Birklenovou-Syslovou z Ostravy, Bohdanou Pavlíkovou ze Šumperka a dalšími hereckými osobnostmi posbíranými ´tak porůznu´.

Ať žije kabaret!

Že to Drábkově literární invenci moc sluší s hudební originalitou Darka Krále, ví se. Králova muzika směřuje od artistního experimentování k jungle a publikum Hořícího domu na tu dvojpólovost slyší...

Kabaret je vzácné koření. Kromě pražského Divadla Sklep a ostravské Arény ho umí už jenom Hořící žirafy. Svou munici pálí ostošest do českého přiblblictví, vyčůranosti, do všeobecné televizní debilizace. Satira, výsměch! Z černého humoru občas přeběhne po zádech mráz. Tak se to má v Olomouci s divadlem, které by si ze všeho nejvíc zasloužilo důvěru a samostatnost. Běžte, běžte pospěšte, diváky tam najdete. A hlediště vyprodané.

Studio Hořící žirafy v Hořícím domu Olomouc - David Drábek: Kostlivec: Vzkříšení. Režie David Drábek, hudba Darek Král, výprava Albína Vlachová.

Reklama

Výběr článků

Načítám