Hlavní obsah

Korejci budou točit v Ostravě snímek o hornících

Jihokorejští filmaři budou příští týden točit v ostravském Dole Michal, v němž skončila těžba v roce 1994. Snímek s pracovním názvem International Market vypráví milostný příběh z 60. let, kdy vláda po korejské válce posílala jihokorejské muže pracovat do německých dolů. Filmový štáb bude v dole natáčet 19. a 20. srpna, na Moravu přijede 80 jihokorejských herců, řekl správce dolu Alexandr Zaspal.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Skuteční horníci už patří v Ostravě spíše do historie.

Článek

„Všechny nápisy se přepisují do němčiny, abychom vytvořili iluzi dolu, kde Korejci museli pracovat,” řekl Zaspal. Podle něj filmaře zaujalo především autentické prostředí včetně sprch a řetízkových šaten. Tvůrčí tým doprovázejí filmoví technici, kteří se mimo jiné postarají o to, aby se herci v roli horníků mohli sprchovat teplou vodou. „Nechají ohřát obrovské množství vody, kterou budou do toho historického potrubí pouštět,” řekl správce.

Natáčení pro důl znamená zajímavý příjem. „Co za dva měsíce utržíme na vstupném, můžeme za dva dny utržit od nich,” uvedl Zaspal a dodal, že jde o desítky tisíc korun. Tvůrci nového snímku budou natáčet i v jiných částech Ostravy. Filmový štáb se v lokalitě zdrží asi dva týdny. Režisérem chystaného snímku je Jun Je-kjun, jehož komerčně nejúspěšnějším filmem je Tsunami (Haeundae). Snímek z roku 2009 je považován za první jihokorejský katastrofický film.

Důl Michal láká i televizní a hudební tvůrce. Nedávno zde točil klip francouzský rapper, který v hudebním videu cestoval časem. „Máme funkční parní stroj z roku 1893, který v klipu prezentoval jako stroj času. V písni se pak přesouval v různých časech,” popsal Zaspal. Důl pro natáčení jedné ze svých znělek pro komediální stanici Smíchov využila také TV Nova, natáčel se zde i česko-slovenský psychologický thriller Pouta z roku 2009.

Historie bývalého uhelného Dolu Michal, který je národní kulturní památkou, sahá do roku 1843. Nyní jsou prostory dolu kromě prohlídkových tras využívány i pro výstavy, koncerty či divadelní představení. Začátkem srpna se zde konal speciální kulturní program, který byl součástí druhého ročníku akce Fajne léto.

Reklama

Výběr článků

Načítám