Hlavní obsah

Konspirace o 17. listopadu i hraný soud nad Čechy uvede ČT

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize uvede kolem výročí 17. listopadu na tři desítky dokumentárních i hraných premiér. K neobvyklým projektům patří třeba fiktivní hraný Soud nad českou cestou režiséra Roberta Sedláčka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michael Kocáb

Článek

Soud bude mít všechny atributy skutečného soudního procesu. Bude obžaloba, obhajoba, soudce, porota, svědci.

„Má to formu amerického, divadelního soudu. Jsou to plamenné řeči právníků, jeden společnost hájí, jeden to rozcupuje na kusy. Jakoby se citovalo z bilance politických stran ve volebních programech. Alois Švehlík, který má ve tváři otisknuté snad celé století, nad tím bdí jako soudce. Předvolávají skutečné svědky, od ekonoma po ekologa,“ řekl ve čtvrtek Sedláček.

Dokument Jan Potměšil: Nikdy bych neměnil natočil režisér Martin Slunečko. Herec Jan Potměšil patřil k aktivním tůrcům revoluce. „Je to portrét osudu Honzy Potměšila a na druhé straně sametové revoluce, dvě linky propleteme dohromady,“ uvedl Slunečko. Připomněl, že podle průzkumů si 30 % lidí, kterým je pod čtyřicet let, myslí, že „za socialismu bylo lépe“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Robert Sedláček

Ondřej Kepka natočil dokument Ročník 89. „Dokument ročník 89 je předvším o tom, jak mí spolužáci vnímají těch 30 let, co uplynulo. Jsou tam osudy úspěšné, některé v jiných oborech, jsou mezi nimi i osudy, které nejsou ideální. Jsme pestrý ročník se svými příběhy. Všichni se shodují, že jsou rádi, že přišel rok 1989... zároveň to spadlo nečekaně do pocitu deziluze, v jaké situaci se společnost teď nachází,” uvedl.

Konspirační teorie

Mýty o revoluci zkoumá dokument Konspirace 89.

„Konspiračních teorií je mnoho, ta první je, že se vše dohodlo mezi Amerikou a SSSR. Druhá je, že vše bylo připraveno v nejvyšších patrech komunistické nomenklatury... další teorie je, že vše připravila KGB prostřednictvím prognostického ústavu,“ popsala režisérka Andrea Sedláčková.

„Sametovou revoluci udělali naši občané, všechny konspirační teorie uvíznou na mělčině, inherence SSSR byla naposledy zaznamenána 17. listopadu. Pak jim to bylo vyrváno z rukou našimi občany,“ poznamenal Michael Kocáb.

„Komunisti, estébáci, kágébáci si po 17. listopadu neškrtli,“ dodal.

Fotograf a režisér Adolf Zika natočil dokumentární cyklus Sametové stopy. Za každý rok v něm promluví jedna fotografie. Životy osobností po sametové revoluci sleduje cyklus Třicet svobodných, kde mluví Marta Kubišová, Michael Kocáb, Šimon Pánek, Petr Pavel a další.

Trezorové filmy

Vedle novinek uvede televize také filmy za komunismu zakázané. Budou to například Sedmikrásky Věry Chytilové, Kladivo na čarodějnice Otakara Vávry nebo drama Konec velké epochy.

Tématu komunismu se věnuje i nový dvoudílný film Toman nebo Zlatý podraz.

Reklama

Výběr článků

Načítám