Hlavní obsah

Kongres uloží pro další generace Bowieho, Streisandovou i Picketta

Novinky, Stanislav Dvořák

Každoročně uloží knihovna amerického kongresu několik výrazných starých nahrávek, aby je zachovala pro budoucí generace. Pocta se letos týká mimo jiné desek Davida Bowieho.

Foto: Shaun Best, Reuters

David Bowie

Článek

Výběr je vždy složen z nahrávek velmi rozličných žánrů - vedle jmenovaných bude uložena třeba stařičká americká filmová melodie Over the Rainbow, písně Dona McLeana a soul-funkového zpěváka z 60. let Wilsona Picketta nebo jazzmana Sonnyho Rollinse.

Dále jde o desku Remain in Light od Talking Heads, Wanted: Live in Concert od Richarda Pryora, muzikál The Wiz nebo hity bluesové legendy Big Mama Thornton.

Foto: Profimedia.cz

Wilson Pickett

Desky mají být hlavně „kulturně, historicky nebo esteticky významné“, výběr knihovny je ale dlouhodobě hodně orientován na severoamerickou tvorbu. ”Až na výjimky je americká hudba základem populární hudby. My jsme to dokázali, napsali jsme ty nejlepší písně, stvořili nejlepší umělce,“ řekl zpěvák Don McLean.

Archív byl založen v roce 2000. Nejstarším pokladem, který ukrývá, je The Laughing Song od George Washingtona Johnsona, který vznikal okolo roku 1896 a jde o první písničku na světě, kterou nahrál černoch.

Reklama

Výběr článků

Načítám