Hlavní obsah

Komiksový Alois Nebel přijíždí na jeviště

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Světovou premiéru hry Alois Nebel přichystalo na páteční večer Činoherní studio v Ústí nad Labem. V režii Natálie Deákové spatří světlo ramp nová forma: scénický komiks.

Článek

"Slovo Nebel znamená Mlha, ale lze jej číst také obráceně - jako Leben, tedy Život. A o životě, který se nám občas ztrácí v mlze, je i tohle železniční blues," říká spisovatel Jaroslav Rudiš, jenž debutoval v roce 2002 románem Nebe pod Berlínem (získal za něj Ortenovu cenu). Nyní píše filmový scénář pro režiséra Davida Ondříčka s pracovním názvem Grandhotel a knížku povídek o "rychlých láskách a pomalých snech".

Komiksové romány Alois Nebel: Bílý potok a Alois Nebel: Hlavní nádraží vytvořil Rudiš společně s výtvarníkem Jaromírem 99, což je pseudonym Jaromíra Švejdíka, zpěváka jesenické rockové skupiny Priessnitz, jejíž kytarista Petr Kružík je podepsán pod hudbou k ústecké inscenaci. Třetí a závěrečný díl komiksové trilogie pod názvem Zlaté hory vyjde v září v nakladatelství Labyrint. Na dramatizaci pro Činoherní studio spolupracovali oba autoři s Vladimírem Čepkem.

Postavu Aloise Nebela ztvárnil herec Leoš Noha. "Nebel prožil celý život na stanici Bílý Potok v někdejších Sudetech, kde sloužil i jeho děda a otec. Osudem se mu stala železnice a jízdní řády, které si čte na záchodě pro uklidnění duše. Občas totiž vidí v mlze to, co jiní nevidí, protože to nemohou nebo nechtějí vidět," tvrdí Rudiš. "Jeho stanicí tak projedou nacisté i rudoarmějci, v nádražní hospodě znějí Plastic People, ale kšeftuje se tu i s polskou kořalkou nebo benzínem. Nebel je člověk převálcovaný dějinami, katolík i komunista a ještě navíc slušný člověk, který rok ukrýval na půdě sovětského zběha."

Reprízy scénického komiksu se uskuteční 30. 3. a 19. a 28. 4. V červnu by měl mít pražskou premiéru v Divadle Komedie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám