Hlavní obsah

Kobry a užovky i česko-slovenský film Koza v širším výběru na eurooscara

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kobry a užovky Jana Prušinovského jsou v širším výběru kandidátů na Evropskou filmovou cenu. Také částečně český film Koza má šanci. Širší výběr ale neznamená nominaci.

Foto: Falcon

Kobry a užovky

Článek

Režisér Jan Prušinovský, který má za sebou Okresní přebor, Čtvrtou hvězdu nebo komedii František je děvkař, natočil autentické drama o frustrovaných, opilých i zfetovaných postavičkách z ospalého českého maloměsta, které více či méně úspěšně bojují za trochu štěstí a sebeúcty.

Foto: Česká televize

Boxer Peter Baláž přezdívaný Koza

Uprostřed příběhu stojí dva bratři. Užovka (Matěj Hádek) je relativně normální kluk a smolař. Nemá vzdělání, pořádnou práci, ani ženu. I z fabriky, kterou nenávidí, ho vyhodí. Horší je Kobra (Kryštof Hádek), prolhaný zloděj a feťák, který bydlí s matkou alkoholičkou (Jana Šulcová) a příbuzné jen využívá.

Ve výběru je i česko-slovenský dokument o boxerovi Koza a český producent Jiří Konečný se navíc podílel na snímku z Rumunska 19. století Aferim.

Ceny budou uděleny 12. prosince v Berlíně.

Reklama

Výběr článků

Načítám