Hlavní obsah

Knižní tipy podle Salonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden jsme pro vás vybrali prvotinu Tomáše Míky s názvem Und, ve které se vyrovnává se zajetím genderu a dále knihu vzpomínek na velikány umění předního českého historika umění Františka Dvořáka.

Článek

Tomáš Míka: Und

Devatero povídek prozrazuje na autora prvotní básnickou a také překladatelskou zkušenost, ale nejvíc připomene Karla Čapka - drobnými posuny reality k těžko vysvětlitelnému tajemnu. Jenže Čapek se nevyrovnával s feminismem a těžko by svého hrdinu učinil vězněm Genderu... Hravé ilustrace a grafická úprava Pavla Rúta dělají z knihy malou machovu vzpouru.

(Argo)

František Dvořák: O umělcích, jak je neznáme

Přední český historik umění vydává výčet ze svých let mezi výtvarníky. Šestnáct z nich, dávno odešlých, vybral do pozoruhodné knihy vzpomínek. Některé představuje historkami či příběhy, jiné v dokumentech, kterým sluší přívlastek jedinečný - to jsou například dopisy Josefa Šímy. Přečtěme si, co psal z Paříže, když se dozvěděl o zhroucení Františka Tichého: Umělec musí mít nervy jako lodní lana, aby vydržel; a může to být ale také na úkor jeho díla. František udělal maximum, co mohl, a ať nikdo po něm nehází kamenem. Tragédie jeho života je zapsána do toho, co maloval a kreslí, i když se to na první pohled nezdá... Každý z portrétů je uveden osobitou životopisnou čtrtou, k leckterým našel autor ve svém archívu zapomenuté fotografie.

(Nakladatelství Lidové noviny)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám