Hlavní obsah

Knižní tipy

Pro úterní knižní tipy jsme pro vás vybrali Když padá nebe Šárky Junkové, román Petra Šabacha Ramon, knižní verzi nanopříběhu skupiny Tata Bojs a z překladů Guinnessovy světové rekordy 2005 a Třetí přání Roberta Fulghuma.

Foto: Prague Nonverbal
Článek

Šárka Junková: Když padá nebe

Hanka a Věrka jsou dnešní dívky, které se těší na to hezké, co je v životě očekává. Obě se ale shodou okolností sejdou v rukou lékařů. Hanka jako oběť znásilnění, Věrku zase likviduje cynismus matky a její záliba v alkoholu.

Příběhy pravdivé, kdy se těžko hledá onen záblesk naděje, k němuž by se člověk rád upnul. Nejde o kouzla literárních žánrů ani o hloubku psychologické kresby. Jsou to osudy současníků, které zaujmou i ty, kdo kráčejí jinými cestami a nejsou vystaveni takovým zkouškám.

Víkend, 126 stran

Petr Šabach: Ramon

Děj se odehrává v Kozlodějích, ve smyšlené vesničce, v jakýchsi Zvonokosech dnešních Čech, kde na sebe u studánky se zázračnou vodou narazí šestnáctiletý rozervanec a literát Martin Luter a doktor, fyzikus, tanečník a šaman v jedné osobě - indián Ramon. Jejich setkání přeroste v přátelství na celé léto, na to léto, kdy se v Kozlodějích stalo tolik věcí, že nad tím všem zůstal rozum stát.

Paseka, 152 stran

Milan Cais, Mardoša: Nanobook

Do milostného trojúhelníku - iTom, Eliška a dívka zahalená přezdívkou 90/60/90 - vstupuje rozporuplný profesor docent Tečka, ředitel Centra pro výzkum a aplikaci nanogamie, který nejen nemocným pomáhá a odstraňuje z jejich těla nakažlivé viry, ale je rovněž posedlý touhou odstraňovat "přebytečné jedince", kteří jsou podle něj "viry společnosti".

V Nanobooku je prozaicky zpracován příběh, jenž je v písních vyprávěn také na novém albu skupiny Tata Bojs Nanoalbum (2004).

Labyrint, 160 stran

Z překladů:

Kolektiv autorů: Guinnessovy světové rekordy 2005 

Tato zlatá edice obsahuje všechny pozoruhodné rekordy a senzační fotky z celého světa za padesátiletou historii Guinessových rekordů.

Navíc jsou zde exkluzivní rozhovory s držiteli rekordů, speciální rubriky, které oslavují nejnápaditější výkony, jaké kdy byly dosaženy.

Nakladatelství Olympia, 288 stran

Robert Fulghum: Třetí přání

Jak typické pro Roberta Fulghuma, umělce života, který vždycky o umění žití psal. Vyprávění doplňují ilustrace s popisky, písničky s notami a rozverné veršovánky. V Třetím přání jsou obsaženy zatím jenom jeho první dva díly, přičemž ten druhý končí oznámením: "Pokračování příště". Celkem plánuje pět dílů.

Argo, 488 stran

Reklama

Výběr článků

Načítám