Hlavní obsah

Knižní tipy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V týdnu od 13. dubna upozorňujeme na tyto zajímavé knižní novinky: Jsou jimi Postřižiny Bohumila Hrabala, monografie Antonína Slavíčka, vysoce oceněný titul Yanna Martela Pí a jeho život i nové dílo Natálie Kocábová, próza Schola alternativa. Za pozornost stojí i Ájurvédské recepty pro zdraví.

Foto: P. Vlček zoo Ostrava

Kravička skotu dahome, nejmenšího domestikovaného plemene

Článek

Bohumil Hrabal: Postřižiny

Robustní výrazivo a nekonečný proud neuvěřitelných historek, tedy atributy, jimiž spisovatel tuto svou postavu obdařil, jsou věrným obrazem samotného autora a jeho tvůrčí metody - a svým způsobem velice jasně vysvětlují oblibu všech textů Bohumila Hrabala. Idylická atmosféra ospalého maloměsta je takřka dokonalou kulisou pro vypravěččiny drobné výstřednosti i pro (především slovní) eskapády strýce Pepina, jakož i pro poněkud bizarní snahy jeho usedlého bratra, hrdinčina manžela. Koktejl, který autor namíchal z osudů  těchto tří protagonistů a okořenil mnoha dalšími drobnými postavami, působí dodnes tak osvěžujícím dojmem, že se člověku ani nechce věřit, že vznikl před několika desítkami let. V roce devadesátého  výročí narození Bohumila Hrabala, bude tedy více než vhodné, a beze sporu nadmíru příjemné, připít si právě tímto elixírem. Tak tedy na zdraví!

Vydává Mladá fronta, 168 Kč

Roman Prahl, Marie Rakušanová, Karel Srp, Petr Wittlich: Antonín Slavíček

Reprezentativní monografie sleduje Slavíčkovo dílo od uměleckých začátků přes zařazení do kontextu evropské secesně symbolistní malby a dobových "náladových" tendencí. V širších souvislostech se věnují poměru Slavíčkova díla k impresionismu a sledují impresionistické tendence v různých obdobích umělcovy tvorby, včetně teoretických a filozofických zakotvení Slavíčkových projevů, spojovaných s fenoménem impresionismu.

Vydává Gallery, 1499 Kč

Yann  Martel: Pí a jeho život

Po tragickém ztroskotání japonské nákladní lodi Tsimtsum, převážející bývalého ředitele zoo s rodinou i jeho zvířata z Indie do Kanady, se na rozbouřené hladině Tichého oceánu pohupuje osamělý záchranný člun. Posádka člunu se skládá z hyeny skvrnité, zebry (se zlomenou nohou), samice orangutana Bublinky, dvoumetrákového bengálského tygra - a šestnáctiletého indického chlapce jménem Pí. Kulisy jsou připravené pro jeden z nejpozoruhodnějších anglosaských románů současnosti. Román Pí a jeho život (Life of Pi, 2001) mladého kanadského spisovatele Yanna Martela (1963) je formativní dílo plné ohromující imaginace. Kniha, ověnčená několika cenami včetně britské Man Booker Prize, byla přeložena do více než čtyřiceti jazyků a v Hollywoodu se již připravuje i její filmové zpracování.

Vydává Argo,  298 Kč

Joachim Hoell: Thomas Bernhard

Portrét spisovatele a dramatika

Monografie německého literárního vědce (nar. 1966) je věnována životu a dílu jednoho z nejvýznamnějších autorů německy psané literatury poslední třetiny 20. století. Hoell ve své práci představuje základní konstanty Bernhardova díla i klíčové okamžiky jeho života. Na pozadí nešťastného dětství, literárních začátků v salcburském regionálním tisku přes první básnické úspěchy až po pozdní románovou a divadelní tvorbu se všemi skandály, které ji doprovázely, líčí Bernharda nejen jako svébytného lyrika, dramatika či prozaika, ale  i jako nešťastného a těžce nemocného člověka.

Vydává Prostor, 249 Kč

Gerald Messadié: Xantypa

Historický román s prvky detektivky se odehrává v době Peloponéských válek, v nichž intrikuje Sokratův milec a jeho nejskvělejší žák, zhýralý Alkibiades střídavě mezi Athéňany, Sparťany a Peršany. V centru příběhu stojí Sokratova žena Xantypa, která vypátrá pachatele vraždy otce malého chlapce, jehož přijme za svého, a prahne po spravedlnosti. Svou prostou ženskou intuicí a bez Sokratových pochyb, skepticismu a politické strategie se vždy rozhodne pro správný postoj.  V antické fresce ožívají v sytých barvách historické postavy i události zlatého věku demokracie a  umění v Athénách, prošpikovaných zvědy a zmítaných skandály.

Vydává Garamond,   239 Kč

Anthony Aveni: Schody ke hvězdám.

Astronomie dávných civilizací 

K čemu sloužily megality u Stonehenge?  Proč vystavěli Inkové město Cuzco? Jaký byl účel Velké pyramidy staré civilizace Mayů? Všechny tyto pradávné a dnes i turisticky proslavené stavby ukazují na odvěkou lidskou touhu po vesmírném řádu. Anthony Aveni, profesor astronomie

K čemu sloužily megality u Stonehenge?  Proč vystavěli Inkové město Cuzco? Jaký byl účel Velké pyramidy staré civilizace Mayů? Všechny tyto pradávné a dnes i turisticky proslavené stavby ukazují na odvěkou lidskou touhu po vesmírném řádu. Anthony Aveni, profesor astronomie a antropologie a jeden z dnešních předních představitelů archeoastronomie, ukazuje nejen jak tyto stavby vznikly a k čemu sloužily, ale všímá si i klíčové role astrologie při jejich plánování a výstavbě.

K čemu sloužily megality u Stonehenge?  Proč vystavěli Inkové město Cuzco? Jaký byl účel Velké pyramidy staré civilizace Mayů? Všechny tyto pradávné a dnes i turisticky proslavené stavby ukazují na odvěkou lidskou touhu po vesmírném řádu. Anthony Aveni, profesor astronomie a antropologie a jeden z dnešních předních představitelů archeoastronomie, ukazuje nejen jak tyto stavby vznikly a k čemu sloužily, ale všímá si i klíčové role astrologie při jejich plánování a výstavbě. Knihu vydává ve spolupráci s nakladatelstvím Argo

nakladatelství  Dokořán, 298 Kč

Natálie Kocábová:  Schola alternativa

Nová próza Natálie Kocábové jistě zaujme všechny čtenáře, kterým nejsou lhostejné názory, životní postoje a chování příslušníků dnešní generace "náctiletých". Originální příběh o "škole sebevrahů" a jeho neméně originální ztvárnění (text opět místy více než připomíná zdařilou báseň v próze) řadí toto dílo po bok špičkovým výtvorům našich současných prozaiků. V zásadě platí pro Scholu alternativu totéž, co pro Monarchu Absinta - v žádném případě nejde jen o pouhou reflexi prožitého či prožívaného. Autorčina citlivost, všímavost a potřeba hledání (Boha, pravdy, smyslu života) dodává textu nezbytný přesah a přináší především poselství o tom,  že je třeba jakýmkoli způsobem čelit pocitu marnosti a bezvýchodnosti.

Vydává Mladá fronta, 169 Kč

MUDr. David Frej:  Ájurvédské recepty pro zdraví

Ájurvédská medicína získává popularitu na celém světě, neboť nabízí každému možnost, jak získat optimální zdraví. O principech tohoto komplexního medicínského systému se dozvíte v první části knihy. Recepty v druhé části knihy odpovídají zásadám správné výživy z pohledu komplexní ájurvédské medicíny. Principy vyzkoušené tisíce let dávají záruku, že dodržovanými zásadami lze obnovit rovnováhu a zdraví.

Nakladatelství Eva Babická, 163 Kč

Martin Stanul: Řez, tvarování a roubování ovocných stromů

Z knihy se čtenář doví všechno o řezu, tvarování, roubování a očkování ovocných stromů. Pochopí ji i začátečníci. V knize najdete: Pravidla řezu ovocných stromů, především jabloní a hrušní, co je první a výchovný řez, jak a kdy se provádí letní řez, jaký význam má pro strom tzv. udržovací

Z knihy se čtenář doví všechno o řezu, tvarování, roubování a očkování ovocných stromů. Pochopí ji i začátečníci. V knize najdete: Pravidla řezu ovocných stromů, především jabloní a hrušní, co je první a výchovný řez, jak a kdy se provádí letní řez, jaký význam má pro strom tzv. udržovací a zmlazovací řez, jak se prosvětlují starší neudržované ovocné stromy, pravidla tvorby živých plotů z ovocných stromků, jak vytvořit ovocné stěny, jak správně roubovat, a to v době zimního klidu i v létě a další zásady, které se hodí zahrádkářům zvláště teď na jaře.

Vydává Príroda, 179 Kč

David Heger: Encyklopedický slovník teraristiky a herpetologie

Osnovou knihy je systematický průřez světovou herpetofaunou, a to v abecedním pořádku. Vedle termínů z oblasti taxonomie  jsou v publikaci také základní výrazy z anatomie, biologie, ekologie, herpetologie, teraristiky, veterinární medicíny, zoologie a zoogeografie. Pro větší názornost jsou přidány perokresby a barevné fotografie, dokreslující odborné výrazy na konkrétních příkladech.Může se stát výbornou příručkou při objasňování krkolomných jmen živočichů a odborných výrazů, ale i zdrojem dalších  užitečných informací.

Vydává Ratio

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám