Hlavní obsah

Knižní rozhovory s Josefem Mašínem a Zdenou Mašínovou

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhovory s Josefem Mašínem a Zdenou Mašínovou vycházejí knižně pod názvem Mašínovi – Ve stínu šibenice. Vladimír Mertlík se nesoustředí přímo jen na dobrodružnou cestu bratrů Mašínů ze zadrátovaného komunistického státu na svobodu, ale na další následky, teror, který zasáhl jejich příbuzné a přátele.

Obal knihy

Článek

Autor nijak neskrývá, že rodinu Mašínů osobně zná a obdivuje. Stýkal se s ní dvanáct let a získal i dosud nezveřejněné fotografie z rodinných alb.

„Nakonec zvítězila idea dokumentu, který neakcentuje obvyklou linii popisu „cesty na severozápad“, jak se přechodu skupiny obou bratrů do Západního Berlína obvykle říká. Otevřené rozhovory s těmi, jichž se jeden z nejsilnějších příběhů českých dějin 20. století týká, ukázaly, že utrpení přátel i rodin hrdinů bylo stejně osudově kruté a dramatické jako cesta a osudy hlavních hrdinů příběhu,“ uvedl.

Foto: Repro foto web spolku Pocta Mašínům

Německý zatykač na uprchlíky

Bratři Mašínové vyhlásili komunistické diktatuře válku. Tisícům příslušníků československých i východoněmeckých ozbrojených složek se nepodařilo bratry chytit během útěku směrem na západ, a tak se režim mstil alespoň na dětech, ženách a známých, kteří se na boji nijak nepodíleli, často o plánech bratrů ani nevěděli.

Josef Mašín dodnes žije v Americe a do Čech se nechce vrátit. Jeho bratr Ctirad zemřel v roce 2011 v Clevelandu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám