Hlavní obsah

Knižní čtvrtek: Woody Allen, Palán, Bellová i zpověď ženy stalinského čekisty

Velký knižní čtvrtek 18. března nabídne spoustu novinek - romány, memoáry i literaturu faktu od českých a zahraničních autorů.

Novinky vyjdou 18. března.

Článek

Největším hitem jsou memoáry Mimochodem od Woodyho Allena, slavného režiséra, scenáristy, herce a spisovatele. Woody, neboli Allen Stewart Konigsberg, nedávno oslavil 85. narozeniny. Když taková osobnost sama popisuje svůj život, nemůže to být nuda.

„Je to upřímný, zábavný, skvěle podaný a bohatý životopis složitého umělce. Na každé stránce najdeme fór, vzpomínky jsou plné jeho kafkovského absurdního humoru, který je nám velmi blízký. Ale přes všechen vtip jsou jeho paměti vlastně dost smutné. Woody Allen má velmi špatné mínění sám o sobě i o světě a na rozdíl od ostatních lidí to neskrývá,” poznamenal překladatel Michael Žantovský.

Samozřejmě se věnuje i údajnému sexuálnímu zneužívání adoptivní dcery, které nikdy nebylo prokázáno, ale v Americe Woodymu zničilo kariéru.

Foto: Profimedia.cz

Woody Allen

O písničkářské legendě Bobu Dylanovi je kniha Dylan se dal na elektriku! Newport, Seeger, Dylan a noc, která rozdělila 60. léta minulého století. Americký bluesový kytarista a hudební novinář Elijah Wald přichází s novým pohledem na Dylanův umělecký vývoj, jeho vztah k blues a folku.

Aleš Palán přináší rozhovory se šesti ženami, jejichž jména sice neznáme z novinových titulků, ovšem jejich osudy rozhodně stojí za pozornost. Všechny našly nebo hledají sílu překonat tragické ztráty, mučení, vážná onemocnění, drogovou závislost, pád na dno. Součástí knihy Nevidím ani tmu. Rozhovory o naději jsou fotografie Alžběty Jungrové, držitelky několika ocenění Czech Press Photo.

Jozef Karika vydává thriller Smršť a Bianka Bellová v povídkové sbírce Tyhle fragmenty zachycuje výseky jednotlivých životních příběhů, v nichž jsou často obsaženy vlastně kompletní osudy.

Film o Kunderovi je téměř hotov, premiéra snad v dubnu

Film

Z literatury faktu vychází třeba Checkpoint Charlie o Berlínské zdi a přechodu Charlie, jenž se stal symbolem studené války. Ian MacGregor čtenářům předkládá důkladně dokumentovaný čtivý příběh legendárního místa.

Agnessa. Zpověď ženy stalinského čekisty je svědectví manželky ambiciózního příslušníka NKVD Sergeje Mironova, Agnessy Mironovové, které zaznamenala historička Mira Jakovenková.

Foto: archív Bianky Bellové

Bianca Bellová

Krysí stezka. Láska, lži a zločiny nacistického uprchlíka je šokující skládankou života Otto von Wächtera, vysokého nacistického úředníka, důstojníka SS, tvůrce a dozorce krakovského ghetta. Philippe Sands píše o jeho vzestupu nacistickým vrchním velením, o ”šťastném” manželství a rodině a především o cestě k novému životu přes tzv. krysí stezku.

Vyjdou také romány Alaina-Fabiena Delona (Z rodu vyvolených) a Františka Šmehlíka (Slyšet jeleny) nebo odborná knížka kyberpsycholožky Mary Aiken Nebezpečný efekt.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám