Hlavní obsah

Knižní čtvrtek pro každého

Právo, cg

Dnes je svátek literatury, knihkupců i čtenářů, takzvaný Velký knižní čtvrtek. Do konce října se pak s milovníky příběhů setkají autoři dvacítky titulů, které se dostávají na trh.

Foto: ČTK

Do Velkého knižního čtvrtku přispěl i Volker Kutscher.

Článek

O dnešní půlnoci se otevřelo liberecké Knihkupectví a antikvariát Fryč, s jedenáctkou tvůrců se sejdou čtenáři od 17 hodin v pražském Uměleckoprůmyslovém muzeu. Následují akce v Liberci, Brně, poslední se uskuteční 31. října v Hradci Králové.

Vychází další díl série tajemné Eleny Ferrante nazvaný Temná dcera, příběh rozvedené profesorky literatury z florentské univerzity. Michal Ajvaz v románu Města zavede za lidmi ve Švédsku, Norsku, Nizozemsku, Francii, USA, Japonsku i Polsku.

Ten den – 17. listopad 1989 je název souboru vzpomínek mnoha lidí, demonstrujících i zasahujících policistů, který zpracoval kolektiv autorů s editorem Alešem Palánem. Richard Askwith si v knize Nezlomná všímá ženy, jež se v roce 1937 v sedle koně postavila nacistům ve Velké pardubické.

Debutantka z rodu Kennedyových je dílo Kerri Maherové o sestře Johna F. Kennedyho. Německý kriminální rada Gereon Rath je zase v próze Volkera Kutschera s názvem První padlí přivolán v Berlíně k vyšetřování požáru Říšského sněmu v roce 1933.

O boji dvou nesmiřitelných mocností vypráví kniha Pád Gondolinu J. R. R. Tolkiena. Madeline Millerová se v knize Kirke nechala inspirovat dcerou boha slunce Helia, nejmocnějšího z Titánů. Juraj Červenák zavede svého kapitána Joachima Steina na hrad Stříbrná skála u Trutnova, kde musí vyřešit únos šlechtice i vraždy měšťanů.

Černé ptáče Joanny Siedlecké podá pravdivý příběh Nabarveného ptáčete Jerzyho Kosinského. Loutkář z Krakova R. M. Romerové popisuje osudy panenky Karolíny, loutkáře Cyrila a židovských přátel v nacisty okupovaném Krakově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám