Hlavní obsah

Knihy bez DPH nebudou, ČR nevyjednala výjimku jako jiné země

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) navrhl, aby se v krizové době oboru pomohlo alespoň dočasným zrušením DPH. To se ale zřejmě nestane. Podle ministerstva financí to není možné kvůli pravidlům EU, jiné země to ale zařídit uměly.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„V posledních měsících se ukázalo, že knižnímu trhu, tvrdě postiženému krizí, nelze účinně pomoci prostřednictvím kulturních grantů. Je tomu tak proto, že za normálních okolností je knižní trh na grantech nezávislý – z 99,5 % závisí na tržbách. Za normálních okolností je také knižní trh jediným odvětvím kultury, které je z hlediska státního rozpočtu vysoce aktivní. Tím víc je ale nyní postižený výpadkem tržeb. Ani po znovuotevření knihkupectví se tržby zdaleka neblíží běžnému stavu, oscilují mezi 50 a 70 procenty. Odhad celkového poklesu knižního trhu v letošním roce o 30 % se tak bohužel jeví jako střízlivý,“ uvedl za SČKN Martin Vopěnka.

„V rámci harmonizovaného práva EU platí, že osvobození od DPH je možné využít v přesně definovaných oblastech, mezi něž prodej knih nepatří,“ vysvětlil Tomáš Weiss z ministerstva financí.

Některé evropské státy mají nulovou nebo extrémně nízkou DPH u knih (např. Velká Británie nebo Španělsko). Čeští politici ale tuto výjimku nevyjednali. V ČR jsou knihy v sazbě 10 %, kam se od 1. května 2020 přeřadily i knihy elektronické.

Reklama

Výběr článků

Načítám