Hlavní obsah

Kniha o Mohamedově nevěstě v Dánsku

Právo, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontroverzní román Sherryho Jonese Šperk z Medíny se zřejmě dočká nakladatele. Bude jím dánské Trykkefrihedsselskabets Library (Knihovna svobodného slova).

Článek

Práva na knihu, která vypráví příběh jedné z prorokových manželek od jejích šesti do osmnácti let, původně koupil za sto tisíc dolarů Random House US.

Román označili za výbušnější a riskantnější než Satanské verše

Nátlak amerických bezpečnostních expertů i několika akademiků, kteří román označili za výbušnější a riskantnější než Satanské verše Salmana Rushdieho, však vedl k tomu, že se nakladatelský dům práv vzdal.

Podobný osud knihu potkal v Srbsku, kde její vydání vyvolalo protesty muslimské komunity a kde se nakonec nakladatel za ni musel omluvit. Spolumajitelka malého dánského nakladatelství Helle Merete Brixová se bouřlivých reakcí nebojí. Pro list The Guardian řekla, že považuje román za kvalitní a nehodlá se „sklonit před cenzurou“.

„Dánové mají hluboko v povaze netolerovat lidi, kteří prohlašují, že někdo něco nesmí říct nebo zveřejnit,“ řekla Brixová i v narážce na karikatury muslimského proroka, které vyvolaly celosvětový rozruch poté, co je v roce 2005 otiskly dánské noviny Jyllands-Posten.

Reklama

Související články

Woody Allen zveřejnil deník z natáčení

Americký režisér Woody Allen zpracoval pro New York Times deník z natáčení svého romantického dramatu Vicki Cristina Barcelona, ve kterém nezapřel svůj...

Výběr článků

Načítám