Hlavní obsah

Klasická vánoční televizní nabídka: staré filmy a pohádky

Právo, Novinky, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O Vánocích dokáže u diváků zvítězit nad lákavou zahraniční novinkou i stařičký film, a tak pořídily televize filmy pro sváteční vysílání většinou v archívu. Můžeme se těšit nejen na osvědčené pohádky, ale i na několik premiér, i pohádkových: tu nejlepší letos chystá ČT. Ta koupila úspěšnou americkou komedii Moje tlustá řecká svatba.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Sváteční program Nova sestavila výhradně z archívních filmů a vánočně upravených zábavných pořadů. A proč ne, když peoplemetry každoročně hlásí, že většina diváků dává přednost zavedeným pořadům a starším titulům.

Nova, stále nejsledovanější tuzemská celoplošná televize, na novinky téměř rezignovala. Koupila jen italský film s Budem Spencerem z roku 2002 a několik thrillerů pro noční vysílání.

Sázka na jistotu

Obě komerční televize, pro něž je velikost publika životně důležitá, proto letos nakupovaly v archívu nejvíc. Rozdělily si i většinu nejoblíbenějších filmových pohádek.

Nova získala i tu nejstarší a nejznámější - Pyšnou princeznu z roku 1952 a o dvě desítky let mladší Tři oříšky pro Popelku s Libuší Šafránkovou. Obě odvysílá na Štědrý den vpodvečer.

Po 20. hodině však už pohádky ustoupí zábavě pro dospělé a děti se mohou vrátit po svátečním vydání Zlatíček, kdy jim nabídne digitálně upravenou verzi Spielbergova E.T. Mimozemšťana.

Nebude chybět Mrazík, kterého kdysi každoročně vysílala Československá televize, a znovu zopakuje i Pretty Wooman s Julií Robertsovou, hollywoodskou variantu pohádky o Popelce.

Prima si pro Štědrý večer pořídila pohádku S čerty nejsou žerty, kterou natočil podle Boženy Němcové v roce 1984 Hynek Bočan s Vladimírem Dlouhým a Ondřejem Vetchým jako pekelníkem. Z filmových novinek pořídila další příběh detektiva Hercula Poirota Temný cypřiš (2003), který nabídne v pondělí 20. prosince.

Prima uvede nový díl Hercula Poirota

Česká televize koupila veršovanou Princeznu se zlatou hvězdou, odvysílá ji na Štědrý den vpodvečer a poté přijde s premiérou distribučního filmu Čert ví proč scenáristy Miloše Macourka a režiséra Romana Vávry.

V komediální pohádce o zemi, kde sice vládne hodný král a žije chytrá princezna s moudrou bylinářkou, ale přesto jde všechno od deseti k pěti kvůli chamtivému ministrovi, si zahráli například Iva Janžurová, Josef Somr, Jiří Lábus, Eva Holubová a Pavel Liška.

Veřejnoprávní televize si vytrvale točí vlastní pohádky, byť ji to něco stojí. Letos jich má dokonce pět. V původní pohádce Prsten krále řeky se objeví v neděli 26. prosince například Pavel Zedníček a Radoslav Brzobohatý, v dalším původním příběhu Poklad na Sovím hrádku režiséra Zdeňka Zelenky si zahrály matku a dceru Jiřina Bohdalová se Simonou Stašovou.

Křesadle, které natočil podle H. CH. Andersena Jaroslav Hanuš, si zahrála Lucie Vondráčková, Saša Rašilov, Martin Stropnický a Veronika Žilková. Přispělo i brněnské studio, které vyrobilo pro Štědrý den To vánoční šturmování.

Čokoláda a Moje tlustá řecká svatba na ČT

Reprízami desítky let starých, ale stále oblíbených tuzemských i zahraničních filmů, vytvářejí televize už jakýsi národní rituál. ČT si vzpomněla na další dávný silvestrovský pořad, komedii Bohouš s Vladimírem Menšíkem, odvysílá však i film Čokoláda s Julií Binocheovou, který byl hlavní novinkou jejích loňských Vánoc.

ČT1 večer 26. prosince odvysílá snímek Moje tlustá řecká svatba (2001)  o třicetileté a plnoštíhlé ženě, který vznikl podle divadelní hry herečky kanadského původu Nii Vardalosové.

O budoucnost stále ještě svobodné Touly si dělá starost celá její velká rodina, a když se mladá žena rozhodne představit jim přítele, který není Řek a nadto je ještě vegetarián, jejich starosti ještě vzrostou.

Autobiografického scénáře se ujal Tom Hanks a svěřil do té doby málo známé herečce hlavní roli. Z filmu za pět miliónů dolarů se stal světový hit, který zakrátko nasbíral v tržbách přes 240 miliónů dolarů.

Vánoce s oblíbenými filmovými pohádkami
24.12. Princezna se Zlatou hvězdou (1959) ČT
24.12. S čerty nejsou žerty (1984) Prima
24.12. Honza málem králem (1977) Nova
24.12. Tři oříšky pro Popelku (1973) Nova
24.12. Pyšná princezna (1952) Nova
24.12. Rumburak (1984) Prima
25.12. O princezně Jasněnce a létajícím ševci  (1987) Nova
25.12. Šíleně smutná princezna (1968) Prima
25.12. Nebojsa (1988) Prima
26.12. Hrátky s čertem (1956) Prima
26.12. Třetí princ (1982) Nova

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám