Hlavní obsah

Klan létajících dýk: výpravná kung-fu pohádka o lásce

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wuxia, tedy bojová rytířská fikce, představuje už letitý čínský filmový žánr. Nový snímek proslaveného filmaře Zhang Yimoua Klan létajících nožů je romantickou a spektakulární poctou takovým filmům, jako byl kdysi v Cannes oceněný Dotek zenu (1969) King Hua.

Foto: Jiří Kocourek, Y Soft

CEO Václav Muchna založil Y Soft před 18 lety. Dnes jde o přední českou globální technologickou společnost s tržbami téměř 1 miliardy Kč ročně.

Článek

V těchto filmech bojovníci, muži, ženy i dokonce starci osvědčují statečnost a skoro nadlidské schopnosti, létají po stromech v bambusovém háji, uhýbají létajícím nožům, jako by šlo o hru ve vybíjenou a předhánějí se v mistrovství kung-fu.

Z podívané, kterou nabídl autor předcházejícího, na Oscara nominovaného filmu Hrdina, až přecházejí oči. Barvy přírodních scenérií, které připomenou kýčovitý cestopis, i historických kostýmů jsou tak živé a syté, až se zdá, že musí vzplanout. Navíc měl autor k dispozici i kabinu plnou vytrénovaných, sportovně zdatných a atraktivních hereckých hvězd.

Historická akční romance

Zápletka nás zavádí do světa akční milostné pohádky, ocitáme se v roce 859, kdy kdysi slavná vláda dynastie Tang propadá korupci a úpadku. Dva členové "pořádkových sil", kapitán Leo (hongkongská filmová superstar Andy Lau) a kapitán Jin (hvězda tchajwanského popu i asijské kinematografie Takeshi Kaneshiro) dostanou deset dnů na to, aby chytili a zneškodnili nového vůdce mezi lidmi oblíbeného rebelského Klanu létajících nožů. Věří, že je k němu je zavede slepá tanečnice Mei, jež začala pracovat v místním bordelu. (V roli Mei se na plátno vrací hvězda Ziyi Zhang, známá z několika předešlých filmů Zhang Yimoua.)

Mei je zatčena, Jin ji pomůže z vězení a vydává se na strastiplnou "bambusovou" stezku odvahy, kde si musí získat dívčinu důvěru, odrážet nápory útočících obrněnců a navíc řešit situaci, kdy se oba dva do sebe zamilují.

Samozřejmě jsme ve filmu, takže Jin nemá z počátku ani tušení o dvojí identitě svého pobočníka Lea ani o jeho skrývané lásce. Neví dopředu nic o tom, jak se to vše melodramaticky zašmodrchá a jak se bude nad dramatickým závěrem smutně fňukat. Vždyť to nevydrží ani nebesa a začnou do bujaré zeleně přírody usedavě sněžit.

Skvělá podívaná

Zhang Yimou se ve svém třetím tvůrčím období, které vyplňuje akčními velkovýpravnými pohádkami, profiluje jako filmový generál či vojevůdce. Ovládá mnohahlavé komparzy a vytváří exotické, baletně roztancované bojové scény, které se vzpírají všem fyzikálním zákonům. A když zavelí do útoku, dovede diváky utopit v "čistých" emocích a plátno zbarvit kečupem. Přitom všechno vypadá, že je dokonale sehrané, jako by šlo o počítačovou hru či čínskou vojenskou spartakiádu mezi bambusy.

Klan létajících dýk není film, na jaký jsme zvyklí, ale pohybová opera se svým melodramatem i nadsázkou. Intimní scény rytmicky ladí s bojovným rykem a neuvěřitelnými krkolomnými souboji. Za pozornost stojí scéna ozvěn z bordelu i boje v bambusovém lese, které by si měli pouštět všichni, co se snaží servírovat hloupé akční biografy. Jenže oproti staršímu bratříčku, snímku Hrdina, se zdá, že tady je všeho o trochu méně. Cítíme tu méně milostné fatality a hrdina nekosí protivníky jako mladý žnec ranní trávu.

Diváci se totiž mohou těšit na zajímavější charaktery, dva zamilované predátory z filmu Hrdina nahradil například trochu lehkomyslný a samolibý větroplach Jin. A když ani slepá dívka není jen svůdná kurtizána ani "dutá hnědooká hezká tvářička", může nás jejich poloslepé jiskření i milostné "tragické" míjení bavit.

Nakonec láska a zrada jsou skutečné protikladné city. Jak pouze zrada dovede zničit lásku, tak láska zase usmířit zradu, říká nám režisér. Ale jinak stačí se dívat na tenhle film s otevřenou pusou a němým úžasem. Stojí to za to.

Klan létajícíh dýk, Čína, Hong Kong (2004), 119 minut, režie: Zhang Yimou, scénář: Feng Li, Bin Wang, producent: William Kong, kamera: Xiaoding Zhao, hudba: Shigeru Umebayashi. Hrají: Ziyi Zhang, Andy Lau, Takeshi Kaneshiro, Dandan Song

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám