Hlavní obsah

Kiwanuka okouzlil britskou kritiku, Winehousová by ho milovala

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V této chvíli ho ještě neznají milióny fanoušků, ale brzy budou. Michael Kiwanuka se stal vítězem vlivné ankety BBC Sound of 2012, což je asi největší evropské ocenění pro začínajícího zpěváka.

Foto: michaelkiwanuka.com

Michael Kiwanuka

Článek

Jméno Kiwanuka sice asociuje afro-beat, ale to by byl velký omyl. Michael zpívá většinou akusticky nebo poloakusticky zaranžovaný pop, který se silně inspiruje v Americe šedesátých let. Můžete si ho představit jako průnik mezi Isaacem Hayesem, Otisem Redingem, Marvinem Gayem a Donnym Hathawayem, i s jeho občasnými výlety do světa jazzu.

Jemné písničky vyzařují opatrně zadržované emoce, zpěvák v podstatě nikdy nezvýší hlas nad úroveň běžného hovoru. Tomu pak odpovídají i nástroje - akustické kytary, zdrženlivé dechy a romanticky plynoucí smyčce.

Na fotkách jako mrtvý klasik 

Jeho stylizace je tak dokonalá i po vizuální stránce, že obaly desek můžou leckoho svést k představě chlápka, který zemřel někdy před třiceti lety, Kiwanuka je naopak jeden z nejmladších interpretů na dnešní scéně. A jedno je jisté - Amy Winehousová by si ho zamilovala.

Londýnský rodák začal jako kytarista u producenta Labrintha, ale brzy se ukázalo, že zpěv bude jeho silnější stránkou.

"Nikdy jsem nečekal takové uznání. Je to velké překvapení a znamená to hodně, že lidi tu muziku přijímají a teď se i donese k mnohem více posluchačům," řekl začínající zpěvák BBC.

Kiwanuka v anketě předběhl R zpěváka Franka Oceana, raperku Azealii Banks či taneční Skrillex. Dosud natočil tři EP, první oficiální LP vyjde v březnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám