Hlavní obsah

Kintera vystavuje v pražské galerii Švestka

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galerie Jiřího Švestky vstoupila do nové sezóny s výstavou, která je pražskou kulturní událostí. Svoje sochy a objekty z posledních let tu vystavuje Krištof Kintera, autor doma sice známý, ale sbíraný hlavně soukromníky a muzei v USA a západní Evropě. Výstava má název Větší problém, než máš ty, nicméně diváky lze ubezpečit: autor s uměním problémy nemá. Naopak!

Foto: Peter Kováč , Právo

Kinterův třímetrový světelný Bůh dominuje prostoru Galerie Jiří Švestka.

Článek

Kintera rád pracuje s loutkami. Na výstavě má havrana, který se chce podobat lidem. Sedí na stromě, nasadil si i kalhoty, tváří se suverénně a napodobuje naši řeč. Všechno je ale špatně. Ze svého okolí pochytil jen reklamní slogany a vulgarity a pořád to celé opakuje stále dokola… Z propagačních frází je tak komedie.

Z policejních zábran vytvořil stádo jelenů

Vedle loutek jsou na výstavě i objekty, které se nápadem podobají Picassově hlavě býka vytvořené z řídítek a sedla u kola. Kintera do galerie naistaloval kovové zátarasy používané policií při demonstracích. Mají čtyři nohy a ploché „tělo“. Sochař k tomu dodělal z ocelových trubek parohy a v místnosti před divákem náhle skotačí celé stádo jelenů. Někteří se vzpínají až ke stropu, jiní se válejí na zemi, jsou tu majestátně vyhlížející jedinci i chudáci s pokorně sehnutou hlavou.

Pro umělce je to prvotní ráj a faktem je, že v křesťanské symbolice byl jelen zvířetem, které vysněná hájemství obývá jako zvíře kouzelné a čarovné. Do světa mytologie však vstupuje současnost, protože právě zábrany jsou tím, co má lidi od sebe oddělit jako bariéra. Je to humanističtěji vyhlížející ostnatý drát.

Kintera pracuje s fantazií, výtvarné umění je pro něj především tvořivost a kreativita. Chce překvapovat a udivovat. Už v úvodu výstavy nás přivítá obrovský golem se svatozáří. Na několikametrovou kovovou kostru jsou namontovány stovky starých stolních lampiček a lustrů zapnutých do elektřiny, takže Kinterův Bůh stvořitel stále září světlem a vydává do okolí obrovské množství tepla. Průměrná spotřeba je prý 5 kilowattů za hodinu. Božstvo moderní civilizace bezúčelně plundrující zdroje energie.

Bezedné nápady

Autorovy nápady jsou bezedné. Výtvarně zhmotnil i Ducha svatého. Pozlatil obrovský kovový sud, z jehož útrob se nepřetržitě line nehmotný kouř. Člověk pořád přemýšlí, jak to ten koumák dokázal, že to pořád čoudí! Vymyslel snad perpetum mobile? Kintera jako by se v definici umění vracel k prastarému pojmu ars, což byl výraz pro tvorbu, která spojovala intelektuální nápady s technickou dovedností.

Dosti chvály, zbývá jen říci: Pokud máte rádi současné umění, nezapomeňte zajít na Kinterovu pražskou bilanci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám