Hlavní obsah

Kino není koncert, žádáme změnu matice PES, zlobí se kinaři

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kina spadají podle systému PES do kulturních akcí a mají se otevírat pro omezený počet diváků ve druhém stupni. S tím ale producenti a kinaři nesouhlasí. Kina se podle nich mají otevřít už ve třetím stupni.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kina jsou bezpečná, tvrdí filmoví producenti a kinaři.

Článek

Zástupci APA (Asociace producentů v audiovizi), APK (Asociace provozovatelů kin), UFD (Unie filmových distributorů) a ASAF (Asociace animovaného filmu) důrazně žádají ministra zdravotnictví, aby přeřadil kina do odpovídajícího třetího stupně v matici PES, protože filmová projekce není živá kultura.

„Jinak jde podle nich o zvýhodňování určité části podnikatelů na úkor jiných. Během léta nebylo navíc z kin dle dostupných informací hlášeno žádné ohnisko nákazy. Své zákazníky umí kina dle zástupců audiovizuálních asociací ochránit stejně jako například provozovatelé restaurací,“ sdělila za protestující Martina Reková.

„Kina v minulosti ukázala bezproblémovou organizaci front, vstupenky navíc často prodávají online. Stěžejní roli hraje i fakt, že provozovatelé kin mohou regulovat počet diváků v sálech a také počet filmových představení za jeden den. Návštěvníky kin lze bezpečně oddělit a jejich bezpečnost zajišťovat v sálech pro 30, 50, 100 či více lidí. Kina nemají ani běžně zdaleka naplněnou kapacitu počtu obsazených sedadel,“ dodala.

Pokračování Krotitelů duchů i Pravé blondýnky odsunul covid

Film

„Kina jsou při dodržování bezpečnostních opatření typu roušky, odstupů a větrání velmi bezpečná. Je velmi zavádějící řadit kina, která nepatří mezi obory živé kultury a umí zajistit bezpečný kontakt návštěvníků, mezi ostatní kulturní akce a spojovat je s divadlem či koncerty bez hlubší analýzy a rozlišení. Navíc se v nich během první vlny neprokázala dle dostupných informací z kin vůbec žádná ohniska nákazy,“ uvedl předseda představenstva Asociace producentů v audiovizi Vratislav Šlajer.

Iniciativa také upozornila, že kina jsou důležitá pro ekonomiku. Ročně má kinotrh obrat cca 2,5 miliardy, na něj je ale navázaná výroba s obratem dalších 9 miliard. Zavřená kina jsou pro celý audiovizuální sektor velkou katastrofou. Obrat audiovizuálního průmyslu činí v běžném roce zhruba 30 miliard ročně a jde o provázaný systém výroby a distribuce. Zavření kin podle nich navíc podporuje pirátství.

Během první vlny pandemie APA odhadovala celkový pokles výroby ve filmovém průmyslu a na něj navázaných oborů za rok 2020 o 75 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám