Hlavní obsah

Kellnerova PPF koupila 300 obrazů českých autorů

Skupina PPF miliardáře Petra Kellnera rozšířila svoji uměleckou sbírku o téměř 300 obrazů a dalších děl českých autorů. Od České pojišťovny, která přešla do rukou italského vlastníka, PPF odkoupila část sbírky označovanou jako Zlatý fond. Jde například o obrazy Alfonse Muchy, Vojtěcha Hynaise, Václava Brožíka, ale také žijících autorů Jaroslava Róny či Petra Nikla. PPF o tom ve středu informovala v tiskové zprávě, cenu koupených děl ale tají.

Foto: PPF.cz

Luděk Marold: Zelinářský trh v Paříži

Článek

K transakci se ještě musí vyjádřit ministerstvo kultury. Své stanovisko k převodu děl, která tvoří průřez českou malbou od konce 19. století až po současnost a jsou evidovaná jako kulturní památka, vydá do konce června. „Do budoucna počítáme s doplňováním umělecké sbírky. O její koncepci budeme s kurátory a nezávislými odborníky ještě dále diskutovat,” řekl ředitel PPF Art Jan Řehák. V dohledné době chce alespoň část sbírky ukázat veřejnosti.

Foto: PPF.cz

Julius E. Mařák: Lesní zátiší s potokem

Česká pojišťovna budovala svoji sbírku od doby svého založení v roce 1827 a v současnosti ji tvoří tisícovky děl. Zlatý fond sbírky tvoří zhruba pět set děl, jde zejména o práce tvůrců generace Národního divadla či klasiků české moderny.

PPF dříve Českou pojišťovnu ovládala a o její sbírku se v posledním desetiletí starala. V roce 2007 ji ale vložila do společného podniku s italskou pojišťovnou Generali, v němž Italové vlastnili 51 procent. Loni v lednu se PPF s Generali dohodla, že jí za 2,5 miliardy eur prodá i zbytek akcií.

Foto: PPF.cz

Václav Stratil: Liška v lese

O kulturu a umění se ve skupině PPF stará společnost PPF Art. Ta po roce 2000 začala budovat sbírku československé a české fotografie, základem se stal soubor fotografií Josefa Sudka. Sbírka nyní obsahuje 1660 děl od 122 autorů. PPF Art zajišťuje výstavní program v Galerii Václava Špály a Ateliéru Josefa Sudka, umělecká díla ale zapůjčuje i do jiných výstavních prostor v Česku a zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám