Hlavní obsah

Když pod plyšáky taje led

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úspěšné recepty na peněženky filmových diváků v sobě skrývají pokušení druhých a dalších dílů, které mají nést další a další peníze. Čtyři roky po úspěšném animovaném filmu Doba ledová, na kterou jen v České republice přišlo 600 tisíc lidí, vstupuje do našich kin druhý díl animované komedie z prostředí "prehistorického" ledového parku roztomilých zvířátek Doba ledová 2 - Obleva.

Článek

Pokračování animovaného hitu vrací na scénu chlupatého otcovského mamuta Mannyho, fanfarónského lenochoda Sida toužícího po trošce uznání, či životem poučeného (i unaveného) tygra Diega.

Tihle všichni v trojrozměrné počítačové animaci připomínají roztomilé plyšáky z poličky dívčího pokojíčku, kteří se skamarádili na život a na smrt. U filmu se setkáváme opět s režisérem Carlosem Saldanhou, který je u dvojky podepsán už pouze sám, zatímco jedničku dělal spolu s Chrisem Wedgem.

Popravdě řečeno - u této animace budeme spíše obdivovat počítačem zastřiženou srst a knoflíkové oči, nikoliv efekty pohybu například naanimovaných rtů. Blue Sky Studios, kde byla Doba ledová vyrobena, se s animací od Pixarů nebo Dreamworks nemohou poměřovat. Hlavní recept takového filmu je ale starý už od Disneyho: Zvířátka představují nadsazené karikatury lidských typů.

Guláš bez hranic

V první i druhé Době ledové žijí hlavně příběhy, které tvoří vtipný guláš nejrůznějších situací, hlášek, situací, hudebních čísel i odkazů na jiné filmy, při nichž někdy fantazie tvůrců nezná ani hranice, ani zdravý rozum. Nakonec o tom, že hlavní dějová linka není málem potřeba, svědčí groteskní sólové vsuvky smolařské kryso-veverky, která si vystačí úplně sama a celou dobu loví svůj prokletý oříšek.

Zvládne lezení po ledové stěně, dovede se vyšplhat po vlastním jazyku a za pomoci kung-fu vyřídí i gestapo tropických piraní. Doba ledová 2 - obleva ale přeci jenom přináší zápletku variující mýtické i aktuální ekologické téma, navíc do krajiny ledu a sněhu vnáší tentokrát víc romantiky.

Vlivem globálního oteplování začíná ledový park tát a celému údolí hrozí, že bude zatopeno, jakmile se protrhne přehrada. Před potopou musí hrdinové utéct na druhý konec, kde - jak praví supí proroctví - má čekat záchranná kocábka - obdoba archy Noemovy. Na cestě jsou samozřejmě nebezpečné nástrahy, na druhou stranu mamut, který se trápí tím, že je možná posledním svého druhu, se musí utkat s nástrahami lásky - potká potrhlou, svůdnou mamutici. Mimochodem není to snadné, ona si myslí, že je vačice.

Romantický i hrdinský příběh je roztomilý i sladký a ačkoliv napětí se celou dobu neudrží, je docela překvapivé sledovat, kolik emocí se snaží autoři vyždímat z nastavovaného finále. Nakonec se ale nelze ubránit dojmu, že příběh je tu z povinnosti, emoce tak úplně nepracují, vždyť i namlouvání mamutů je trochu jak z prváku střední školy, tedy dost nešikovné i dopředu průhledné.

My jsme naopak tisíckrát vděčnější za komediální nahrávky, kdy je "hlína" a legrace, jakou vzbuzuje plyšový ujetý zvěřinec. Není třeba pochybovat o tom, že děti se u filmu pomějí. Budou si připadat, jako když obživne jejich pokojíček. Navíc v českém dabingu jim k tomu bude mluvit například Jiří Lábus nebo Ota Jirák.

A dospělý doprovod může přemýšlet, na jaký muzikál či film najde v Době ledové 2 narážky. Samotný příběh se ale jen tak tak udrží na hladině vody, která se valí do údolí.

Doba ledová USA (2006), 91 min. Režie: Carlos Saldanha, scénář: Jon Vitti, hudba: John Powell. Hrají: Český dabing: Jiří Lábus, Ota Jirák, Zdeněk Mahdal, Kateřina Brožová, Zbyšek Pantůček, Jan Maxián, Martin Písařík

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám