Hlavní obsah

Když paní Hana slaví „kostrbatiny“...

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Nic nového neuslyšíte, ale mám nový ohoz,“ zahájila Hana Hegerová ve vyprodaném pražském Národním divadle mimořádný koncert, který v pondělí uspořádala při příležitosti svých 77. narozenin.

Foto: Kořínková Eva, ČTK

Hana Hegerová

Článek

Své „kostrbatiny“, jak označila narozeniny, oslavila také s pozvanými hosty. Je sympatické, že Velká dáma šansonu přizvala mladé hudební talenty: písničkáře Tomáše Kluse, zpěvačku Magdalénu Šalamounovou nebo herce i muzikanta Jana Budaře. Už tradičně Hegerovou doprovázel orchestr vedený klavíristou Petrem Maláskem.

Věrnou společnicí jí byla po celý večer francouzská hůl, přesto šarmem, vtipem a uvolněným přístupem vytvořila ikona českého šansonu skoro až rockovou atmosféru.

„Měla jsem přes pět dioptrií, ale po operaci očí mám tři. Vidím mnohem lépe. Dokonce se mi zdá, že vidím až za roh. Po volbách ale není o co stát,“ štouchla šibalsky do české politiky.

Oprášila velké příběhy, jimž vtiskla jedinečný výraz. Ukázala svůj široký záběr – tu jsme se ocitli na jazzovém jamu v New Yorku, tu na bluesovém vystoupení na americkém jihu; pak šansonem zpátky na starý kontinent do Francie a folkovou procházkou domů na Slovensko.

Neopomenula známé písně Lásko prokletá, Čerešně, Denim Blue nebo Potměšilý host, zavzpomínala ve skladbě Rozdíl. Populární Levandulovou s hudebníky za zády degradovala na „putykovou halekačku“, následovalo narozeninové Happy Birthday...

Vytrvalost drobné zpěvačky byla neuvěřitelná. Užívala si každý potlesk, utahovala si ze svého věku. Skoro tříhodinový koncert publikum odměnilo ovacemi ve stoje. A že nic nového nezazpívala? Vůbec nevadí. Diváky ze sedadel umí zvednout stále.

(Druhý ze slavnostních koncertů se koná 28. října v Brně.)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám