Hlavní obsah

Kaurismäki odstartuje finské léto v Uherském Hradišti

Právo, Zbyněk Vlasák

Za účasti režiséra Miky Kaurismäkiho v pátek odstartuje jedenačtyřicátý ročník Letní filmové školy (LFŠ). Bratr slavnějšího Akiho obdrží v rámci slavnostního zahájení Výroční cenu AČFK a pak uvede svou tři roky starou road movie Cesta na sever. Do zakončení festivalu v sobotu 1. srpna budou moci diváci zhlédnout dalších pět jeho snímků.

Foto: archív LFŠ

Hlavním hostem letošní LFŠ bude Mika Kaurismäki.

Článek

Není to jediná finská stopa v programu letošní LFŠ, jejímž symbolem se zřejmě už natrvalo stala zmrzlina. Chystá se průlet celou historií kinematografie severoevropské země – od němých začátků až po současnou tvorbu.

Sekcí bude na přehlídce mnohem více. K vidění budou němé filmy Alfreda Hitchcocka, retrospektiva Orsona Wellese nebo italské thrillery z 60. a 70. let.

Hostů letos organizátoři také slibují požehnaně. Kromě českých veličin – dokumentaristky Heleny Třeštíkové, herce Bolka Polívky a režiséra Juraje Herze – se do Uherského Hradiště podívá i třeba jeden z představitelů tzv. íránského filmového zázraku Mohsen Makhmalbaf. Zajímavý je už tím, že byl zamlada islamistickým aktivistou a odseděl si pět let za ozbrojené napadení policisty. Později o tom natočil film Nevinný okamžik. Ten se hrál letos v Karlových Varech, na LFŠ tak dostane přednost čtveřice jiných jeho snímků: Cyklista, Salaam Cinema, Gabbe a Prezident.

Všichni zmínění hosté pak kromě osobního uvedení svých filmů přispějí i do odborného programu – ať už besedou, či přednáškou.

Pro návštěvníky jsou připravené tři druhy akreditací – jednodenní (pozor, jejich počet je omezen), čtyřdenní a na celý festival, promítat se bude na osmi místech, všechna jsou v dosahu centra Uherského Hradiště.

Reklama

Výběr článků

Načítám