Hlavní obsah

Kašpar se studem v hrobu obracel

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Před nesporným vrcholem Letní Letné, vystoupením francouzského nového cirkusu Cahin-Caha (středa až neděle 1.- 5. září), milovického Continua, česko-ruského souboru Teatr Novogo Fronta, ostravského Bílého divadla a pražských Buchet a loutek, odehrála se v Letenských sadech premiéra Mechanického kabaretu francouzsko-českého souboru Perpetum Magico.

Foto: Filip Slivka

V programu při příležitosti slavnostního otevření skateparku nebudou chybět exhibiční jízdy nebo soutěž o best trik

Článek

Atmosféru úterní první reprízy kabaretu je možné nejstručněji charakterizovat jako Čekání na Gaspara Debureaua, který nepřišel. Vendula Prager a její kompanie se rozhodly hrát příběh o tom, jak se původem český Kašpar stal nesmrtelným francouzským Pierotem, pod širým nebem.

Muselo se ale čekat, až v sousedním velkém šapitó skončí vířivé a dynamické zkoušení Grimma jeho aktéři z Cahin-Caha. No a po třiadvacáté hodině už skoro "mrzlo".

Nevesely, trochlivy jsou ty kraje...

Zamrzli diváci, ale co bylo horší, ztuhli i herci a mimové. Na scénu se pak vykutáleli prokřehlí, nerozcvičení. Není se proto čemu divit, že jim nevycházelo skoro nic. Mechanický kabaret se možná za regulérnějších podmínek stane "hudebním, vinným a tanečním spojením" Francie a Česka.

Představení, které jsem viděl, bylo však jenom nesourodým, místy zcela hluchým sledem narychlo pospojovaných scének. Improvizace vybuchovaly jako granáty v území nikoho. Až na prasklé kalhoty jedné z aktérek bylo spíše neveselo.

Nic na tom nemění záměr vést spojnici nejenom mezi zeměmi, ale především mezi osudy. Revolucí vyčerpaná Francie roku 1804 se díky novému císaři směle vydala vstříc další válečné zkáze napoleonských válek. A tomu se podobá i mnohem bližší svět kolem světových běsnění, konfliktů na Balkáně atd. Záměr úctyhodný, výsledek zatím nevalný.

Nezabrala ani šarvátka opilců

Jenom občas proteplí performanci zářivější sóla jednotlivých aktérů (Fýrer, Voják v poli, Teta, Mimino i další). Když už je atmosféra hřejivější, rozštěpí autoři celek kostrbatou improvizací vystoupení lůzy z ulice, šarvátkou opilců při zazvonění mobilu. Přenáší se na scénu - a je po atmosféře.

Mechanickému kabaretu citelně chybí dramaturg a režisér, který by výstupy dokázal pospojovat, gradovat, dopovědět. A pořadatelům zase nejzákladnější vlohy pro informaci divákům. Ve festivalových materiálech se o autorech a hercích nedoví nikdo nic. Jestli nechtěli zůstat v anonymitě sami, ani o tom není ovšem v programu zmínka, potom je to k souboru, byť v úterý nepředvedl žádný zářný výkon, skoro neuctivé.

Perpetum Magico Praha - Vendula Prager a spol.: Mechanický kabaret.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám