Hlavní obsah

Kardinál Vlk kritizuje Madonnu, že zneužívá posvátné symboly

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ke kritice, kterou sklízí zpěvačka Madonna se svým kontroverzním turné Confessions Tour po celém světě, se připojil i kardinál Miloslav Vlk. Zpěvačka příští týden vystoupí poprvé i v České republice. Na koncertech se Madonna nechává jakoby ukřižovat na obrovském kříži.

Článek

"Mně na tom vadí, že se zneužívají posvátné symboly všech křesťanů k takové lehké show," uvedl v pátek Vlk v Českém rozhlase. Dodal, že křesťanské symboly jsou státem chráněny a jejich hanobení je trestné. "Toto je hanobení, poněvadž je to užíváno nevhodným způsobem," uvedl Vlk.

Podle svých slov Madonniny písničky nikdy neposlouchal. Na dotaz, zda si je poslechne, uvedl: "To je nevhodná otázka." Poznamenal, že o Madonnině show hodně četl i viděl obrázky z jejího vystoupení, takže ví, o čem mluví. Věřícím, kteří na koncert mají koupené lístky, kardinál nechce radit, zda by na vystoupení měli chodit či nikoli. "Nechci věřící vodit za ručičku, domnívám se, že jsou na to dost zralí, aby se rozhodli sami."

Podle Vlka nejde pouze o jeho hlas, ale že mluví za celou, nejen katolickou církev.

Ke koncertům Madonny se včera oficiálně vyjádřila i Česká biskupská konference. "Je také bolestné, že se k takovému kupčení s křesťanskými hodnotami mlčí. Za pár roků nikdo nebude vědět, kdo je zpěvačka Madonna, ale pravá Madona bude uctívána dál," stojí v jejím prohlášení.

Ne všechny křesťanské církve se však k vystoupení Madonny postavily natolik příkře. Českobratrská církev evangelická nechává na každém jednotlivci, aby si udělal názor sám. "Jde o jasný záměr s cílem zvýšit negativními reakcemi ze strany věřících a církví prodejnost koncertů. Toto Českobratrská církev evangelická dělat rozhodně nechce," sdělila názor Synodní rady Ivana Benešová z tiskového oddělení církve.

Reklama

Výběr článků

Načítám