Hlavní obsah

Kapela Neřež vydala novou desku

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neřež je zkušená skupina, jejíž členové už na české hudební scéně vyzkoušeli ledacos. Mají navíc dar si ze všeho svého dosavadního hledání a objevování pamatovat to nejkrásnější a s tím dále pracovat. Jejich nové album Jednou měř, 2x Neřež je osobnější i méně experimentálnější. Zpěvák a kytarista Zdeněk Vřešťál říká: Hlavně se bavíme.

Foto: Martina Váňová
Článek

Jak se materiál pro nové album Jednou měř, 2x Neřež rodil?

Byl to docela složitý proces. Nejdřív jsem se musel seznámit s jednou dívkou, se kterou jsem se potom rozešel. Bylo to velmi silné a divoké, jak vztah, tak rozchod. Díky tomu vzniklo asi pět písniček, za což bych jí chtěl poděkovat. Je to vlastně taková má osobní deska. Její příprava trvala od loňského září do letošního června, kdy jsme ji dokončili.

Jak je možné, že zralého muže ještě stále tolik ovlivňuje vztah k ženě?

Spíš si myslím, že písničky jsou ve mně schované a čekají na impuls. Jakmile přijde, napíšu je za pět minut. Ten můj divoký vztah se musel nějak projevit v tom, co dělám. Protože píšu písničky, šlo to ven přes hudbu a texty. Je jedno, jestli je mi osmačtyřicet, což mi je, nebo patnáct. Dokud mám co říct, mám důvod žít a můžu si dovolit být třeba s ženou o třicet let mladší.

Písničky jsou ve mně schované a čekají na impuls

Bývaly časy, kdy jste patřili k progresívním kapelám. Teď jako byste se ale rozhodli odpočívat. Proč?

Myslím si, že v hudbě už nic nového nevynalezneme. V tomto ohledu byla naše kulminace v letech 1983 až 1984 s tehdejší sestavou Nerezu. Byli jsme možná první česká world music kapela. Inspirovala nás latinskoamerická, židovská, cikánská, česká, slovenská i jiná muzika. Teď už se hlavně bavíme. Myslím ale, že naše texty mohou - mají - stále co říct. Začali jsme hrát před pětadvaceti lety, takže jsme o dost starší a máme větší nadhled.

Naslouchají vám lidé?

Věřím že ano. Je milé, že na nás chodí stejně krásné dvacetileté ženy, jako chodily před pětadvaceti lety. Do publika na našich koncertech je stále příjemný pohled.

Existuje nějaká hudební meta, která vás ještě láká?

Pestré a příjemné album

Album Jednou měř, 2x Neřež (hříčka avízující možnost získat druhé album do připravené kapsičky v bookletu) takové je. Přestože kapela hudebně už neexperimentuje tolik, jako v osmdesátých letech coby Nerez se Zuzanou Navarovou, na své cestě jakýmsi "worldmusicpopfolkem" tu a tam sáhne k jiskřivým vlivům odjinud. Kolekce tím získává na pestrosti. Je to nenásilné, přirozené, ovšem nikoli rutinérské.

Výsledkem je příjemná deska, která se nestydí nabídnout skoro až popový popěvek v druhé části písně Procházka v harmonii, ani šansonovou a komorní Kalnou vodu.

Vezmeme-li v úvahu chytré texty, těžící z osobní zkušenosti i schopnosti Zdeňka Vřešťála sledovat svět kolem a popsat z něho mnohem víc než "nevidomí", lze takto Jednou měř, 2x Neřež přijmout a dychtit po tom, co nabídne bonusový Nášup.

Neřež: Jednou měř, 2x Neřež

Indies Records, 46:16

V říjnu vyjde druhý díl desky, který se bude jmenovat Nášup a naši příznivci ho seženou pouze na koncertech. Budou na něm skladby z připravovaného Kabaretu Irma, který se bude hrát od listopadu v pražském Lucerna Music Baru. Na to se moc těšíme. Je to zkušenost, po které jsme toužili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám