Hlavní obsah

Kamová, Hansard a Irglová v Českém Krumlově

Právo, vla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva zcela rozdílné večery nabídl o víkendu krumlovský Mezinárodní hudební festival, který stále více zdůrazňuje žánrové přesahy. V pátek na něm hrála v klasické části izraelská klarinetistka Sharon Kamová a přestože koncert měl v Zámecké jízdárně přitažlivé složení – hrál se stejný program, ze kterého pro její spor s dirigentem Vladimírem Válkem v Praze v červnu sešlo, tj. klarinetové koncerty C. M. Webera a Herberta Williho – návštěva nebyla nejlepší.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Markéta Irglová a Glen Hansard

Článek

Více než Weberův koncert, kde tónově nebyla právě na výši, nadchl moderní blok rakouského autora Williho napsaný pro Kamovou. Skladatel i ostatní návštěvníci ocenili skvělé stylové podání vícežánrového díla s četnými jazzovými prvky. Pomohla jí výborným výkonem i Severočeská filharmonie Teplice s kanadským dirigentem Charlesem OlivieriMunroem.

Hansard s vtipem vše moderoval a reagoval na nečekané momenty

S obrovským ohlasem se setkal sobotní koncert v Pivovarské zahradě, kde vystoupila dvojice folkových písničkářů Glen Hansard a Markéta Irglová. Tři tisíce diváků nadšeně ocenily jejich skladby i vystupování. Vedle známé Falling Slowly zazněly písně z CD The Swell Season, ale i některé novinky.

Hansard s vtipem vše moderoval a reagoval na nečekané momenty, které při open-air koncertu občas nastávají, včetně zvuků z okolí – imitoval i Bon Joviho. Přestože celý večer hrál důsledně na akustickou kytaru, zahrál jednou i na elektrickou, aby přehlušil „konkurenční“ i nehudební zásahy zaznívající z okolí.

Publikum dvojici (i hostujícímu Marku Gearymu a baskytaristovi Jiřímu Petřekovi) uspořádalo na konec více než dvouhodinového koncertu vícekrát ovace ve stoje.

Reklama

Související témata:

Související články

Urbanová hvězdou točny

Eva Urbanová a další tři sólisté newyorské Metropolitní opery budou největšími lákadly sezóny na otáčivém hledišti v českokrumlovském zámeckém parku.

Výběr článků

Načítám