Hlavní obsah

Kameňák 3: ubylo anekdot, a tím i legrace

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nápad režiséra Zdeňka Trošky natočit film, jehož děj je poskládán z anekdot řečených kameňáků, přilákal před dvěma lety do kin více než 400 tisíc diváků, což v podmínkách českého filmového trhu zakládá důvod k pokračování. Dvojka úspěch zopakovala, a tak je tu ještě Kameňák 3 - podle tvrzení Trošky už definitivně poslední.

Foto: Elsa Rauerova

Alice Bauer na Joyful Noise 2017

Článek

Ukončení série popravdě řečeno z Kameňáku 3 dost logicky vyplývá. Jakkoli totiž režisér tvrdí, že má stále ještě od diváků v zásobě anekdoty na čtyřku, pětku i šestku, zdá se, že použitelných pro Kameňákov a jeho obyvatele jich už tolik není.

V trojce se jejich počet povážlivě zmenšil, proti předchozím dvěma filmům jsou mezi nimi stále delší proluky, a to je docela průšvih, protože právě anekdoty byly jedinou oporou celého projektu, jiná legrace v těchto komediích není. (Připouštím ovšem, že místy jsem možná nepochopila, že právě padl fór.)

Stejný střih

Jinak je většina postav i "zápletek" na svém místě. Rána, večery a noci v rodině policejního náčelníka Pepy a jeho ženy Vilmy mají prakticky týž nudně stereotypní průběh s tím, že tentokrát by se jemu na loži výjimečně i "zadařilo", ovšem to zase nemůže nebo nechce ona.

V židovské rodině na zámku se dál zeť snaží zlikvidovat tchyni a naopak, v nemocnici se pořád "zvesela" umírá a Vilma pořád shání chlapy. Došly zřejmě školní anekdoty a vyschl i modrý pramen erektivní, takže ta vůbec nejlepší zpráva je, že baba už neznásilňuje.

Méně vtipů, více děje

Nové postavy přivádí na scénu anekdota: "Víš, co nejhoršího můžeš slyšet od cikána? Dobré ráno, sousede." Do Kameňákova se přistěhovala rodina početná právě tolik, aby se z ní dala sestavit fotbalová jedenáctka a rozehrát cosi, co lze sice jen těžko označit jako děj, ale aspoň to vyplnilo čas, který přebýval úměrně k úbytku anekdot.

Jinak platí to, co minule: některé anekdoty jsou lepší, jiné horší, některé bude znát většina diváků, jiné jen někteří. Herecky to bylo vlastně náročnější, protože už nestačilo lépe či více odvyprávět vtip, ale poradit si i se situacemi, kde nebylo už vůbec o čem hrát. Herci to zvládli lépe, přítomní baviči a zpěváci přece jen hůř a neherci tam prostě byli.

Nicméně to nejdůležitější, publikum, má Kameňák 3 už od minulých dílů, nejspíš se to nezmění, a nezbývá tedy než dát všem Kameňákům pěkné sbohem - a šáteček.

Kameňák 3, ČR 2005

Režie: Zdeněk Troška, scénář: Evžen Gogela, Marek Kališ, Zdeněk Troška, hrají: Václav Vydra, Jana Paulová, Josef Laufer, Monika Absolonová, Richard Genzer, Josef Carda, Eva Tauchenová, Marek Vašut, Dolly Buster

Anketa

Viděli jste předchozí díly Kameňáku?
Oba v kině
13,5 %
Oba, ale jen v televizi
43,3 %
Pouze jeden
12,2 %
Ani jeden
31 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 550 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám