Hlavní obsah

Juraji Herzovi je sedmdesát

Filmový a divadelní scenárista a režisér Juraj Herz se v pondělí zařadí mezi sedmdesátníky. Filmař slovenského původu natočil řadu snímků, které patří do zlatého fondu české kinematografie: Spalovač mrtvol, Petrolejové lampy, Morgiana.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

V letech 1987 až 1999 žil v Německu a věnoval se převážně televizní tvorbě. Po návratu nastudoval v opeře Národního divadla Straussova Růžového kavalíra a natočil i film Pasáž, který však u domácího publika i kritiky propadl.

Herz pochází z Kežmaroku, ve filmu samostatně debutoval povídkou Sběrné surovosti ve snímku Perličky na dně podle Bohumila Hrabala.

"Musel jsem zápasit s nedůvěrou lidí kolem, nechtěli mě mezi sebe pustit ani začínající tvůrci nové vlny. Neměl jsem filmovou školu FAMU, ale pouze loutkařinu a UMPRUM. Všem ostatním třeba dělal kameru Jaroslav Kučera, ale se mnou pracovat odmítl, protože mě neznal," vzpomínal Herz nedávno na své začátky.

Vedle dramat se hodně věnoval i filmovým adaptacím klasických pohádek, letos vysílala Česká televize seriál Černí baroni, pro ČT natočil i snímek Tajné sny, v němž si po letech zahrála jeho o 26 mladší manželka Tereza Pokorná.

Herz se s ní seznámil při natáčení filmu Přezůvky štěstí a dokud žili v Německu, často pracovala jako jeho pomocná režisérka. Úspěchy ale sklízela i před kamerou, film Císařovy šaty, v němž hrála i s jejich dcerou Annelií, dostal Bavorskou státní cenu. Nyní se Juraj Herz zabývá divadelní režií v Divadle Na Fidlovačce či v Divadle Bez zábradlí.

Je o něm známo, že má zálibu v černém humoru, hrůzostrašnosti a morbiditě. "Mám to z dětství, z pohádek. Rodiče mi totiž četli Hauffovy pohádky, kde jde o hororové, hrůzostrašné, orientální příběhy. Jedna se třeba jmenovala Pohádka o useknuté ruce. Pro mě měly odjakživa úžasnou přitažlivost. Dodnes miluji Hitchcockovy filmy, filmy s napětím nebo thrillery," řekl Herz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám