Hlavní obsah

Jsou Oscary rasistické? Žádný nominovaný herec ani režisér není černý

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podruhé za dvacet let řeší v Hollywoodu fakt, že žádný herec nominovaný na Oscara není ani černý, ani Asiat. Pokud za menšinu nepovažujeme bílé Francouze a Brity, je zastoupení menšin mezi nominovanými nula procent.

Foto: Profimedia.cz

Rozzlobený Al Sharpton

Článek

Kněz a politický aktivista Al Sharpton vydal tiskové prohlášení, kde nominace na Oscara ostře kritizuje: “Nedostatek rozmanitosti v oscarových nominacích je otřesný... se všemi talenty ve filmu Selma a dalších letošních černošských filmech je těžké uvěřit, že dnes máme v nominacích méně rozmanitosti než v nedávné minulosti. Filmový průmysl je jako Skalisté hory, čím výše se dostanete, tím je to bělejší.“

Jde o zvláštní situaci, protože nominací pro herce je celkem 20 a v Americe pracují tisíce afroamerických, latinoamerických a asijských herců. Skoro nikdy ovšem nedostávají Oscary.

Foto: Sony Pictures

Julianne Moorová ve filmu Still Alice

Také v roce 2011 byl seznam nominovaných herců stoprocentně „bílý“. Navíc se nedávno dostaly na veřejnost e-maily hollywoodských bossů Scotta Rudina a Amy Pascalové, které měly rasistický obsah. Pokud jde o režii, tam se Afroameričané rovněž neuplatnili, i když „menšinový“ bezesporu je i Mexičan Alejandro G. Iñárritu.

Foto: Mike Blake, Reuters

Richard Linklater (Chlapectví) si odnesl také cenu pro nejlepšího režiséra.

Letos se tak trochu čekalo, že nominaci dostane David Oyelowo, který hrál ve filmu Selma Martina Luthera Kinga. Neuspěl, ale samotný film se do nominací dostal.

Deník Los Angeles Times zveřejnil v roce 2012 citlivou informaci, že 94 procent členů Akademie, která Oscary rozdává, je bílých, což jistě neodpovídá počtu bílých obyvatel USA. Afroamerická komunita nikdy neměla v Hollywoodu velký vliv, naopak je známým faktem, že tam má obrovský vliv židovská komunita.

Anketa

Je normální, že žádný z 25 herců a režisérů není černý?
Ano
94 %
Ne
6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 565 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám