Hlavní obsah

Josef Žáček: Černá barva je v mé práci dominantní

Právo, Jan Šída

Výstava malíře Josefa Žáčka Surrogate (Náhrada), která je k vidění v pražské Bold Gallery do 4. července, prezentuje jako hlavní téma lidské tělo. Respektive jeho současnou roli nástroje vlastní sebeprezentace, ale zároveň také určité obsese. Černobílá forma zobrazení akcentuje syrovou temnotu, jež je v dílech tohoto umělce markantní.

Foto: Jan Šída , Právo

Malíř Josef Žáček u svého obrazu Venuše.

Článek

Proč je Surrogate vaší první velkou prezentací po čtyřech letech?

Výstava byla připravena na minulý rok, ale byla posunuta kvůli lockdownu. Technika, kterou používám při malbě, vyžaduje delší čas. Také si dlouho promýšlím náměty jednotlivých prací, takže i to chvíli trvá.

Vracíte se k hotovému obrazu i po čase?

Pracuji na několika obrazech najednou, takže se k nim často vracím. Vždycky je to zkrátka delší proces.

Jak stará jsou vystavená díla?

Vznikala poslední tři roky. Volně navazují na předešlou velkou výstavu Anticorps, která se zabývala sociálními a politickými tématy. Současná výstava je posunuta do intimnější polohy, což je zranitelnost člověka a také obsese zdokonalování těla.

Proto v nich převládá černá a bílá barva?

Černá barva je v mé práci dominantní od roku 1990. Před tím jsem maloval barevné abstraktní obrazy. Ale po návštěvě USA, kde jsem viděl všechna ta nádherná barevná plátna newyorské abstraktní školy, jsem nabyl dojmu, že tam v malbě bylo dosaženo vrcholu, zejména co se týče práce s barvou. Začal jsem tedy dělat černé monochromy, někdy i v jiném barevném tónu.

Proč je na vašich obrazech hlavním tématem lidské tělo?

Hlavním tématem výstavy je zranitelnost člověka prezentovaná jako image zranitelnosti. Proto jsem použil estetiku rentgenových snímků a 2D ultrazvuku. Tato vědecká technika a fragmentace těla jako organické hmoty vytváří odcizenost a obrazy jsou oproštěny od soucitu a sentimentality.

Budete vystavovat i v jiných městech?

Příští měsíc, 18. června, bude otevřena výstava v Galerii U Bílého jednorožce v Klatovech. Koncepčně přímo navazuje na dvě poslední prezentace Anticorps z roku 2017 v Galerii hl. m. Prahy a letošní Surrogate v Bold Gallery.

Reklama

Výběr článků

Načítám