Hlavní obsah

John Mayall otevřel trutnovský festival dávkou blues

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Open Air Festival v Trutnově začal v areálu na Bojišti ve čtvrtek v podvečer. Nabídl nejenom dobré tuzemské hudební zboží, ale také legendu z největších, britského bluesmana Johna Mayalla.

Foto: Jiří Janda

John Mayall se s blues radoval.

Článek

Svůj koncert zahájil půl hodiny před půlnocí a nutno konstatovat, že energie, kterou on i jeho kapela obvykle srší, se v tu chvíli nad pódiem teprve srocovala. Netrvalo ale dlouho a letos osmdesátiletý muž opanoval výbušným blues koncert tak, že prostě strhl pozornost diváků výhradně na hudbu, na výkon svůj a své kapely.

Bylo pak úplně jedno, jestli Mayall hraje na klávesové nástroje, kytaru, foukací harmoniku nebo zpívá. S publikem se propojil přirozeně a ke kontaktu hudebnímu přidával i osobní podpořený muzikantskou noblesou. Však se od něho v minulosti učili například Eric Clapton nebo Mick Fleetwood a hrály s ním velké světové hvězdy.

Mayall nedělá z blues vědu. Má ho prostě rád a hraje ho. Je mu blízké, proto vždy tvrdil, že sotva může pojmenovat svůj vklad hudební historii. „Tvořím a hraju nejlepší muziku, jakou umím, a věřím, že se mi to daří,“ tvrdí.

Redlova hudební radost

Čtvrteční trutnovský večer patřil na úvod skupině Čankišou, která po předcházející bohoslužbě, jež festival tradičně otevřela, přiměla svou world music návštěvníky tančit. Následující Visací zámek jim svým punk rockem nabídl možnost projevit se s větší razancí, což se okamžitě odrazilo na hustotě „kotle“ pod pódiem.

Přitom Visací zámek přijel pouze ve čtyřech. Kytarista Michal Pixa prý zůstal kdesi na cestě, což je příběh vpravdě punkový, takže tento lapsus nelze kapele zazlívat. Absence jednoho nástroje nicméně celkový zvuk přece jenom poznamenala a při Hymně šibeničních bratří se trochu vytratila samozřejmost.

S tou naopak bravurně nakládal zpěvák Jan Haubert ve chvílích, kdy jednotlivé skladby uváděl. Jeho moderátorské vstupy v sobě nesou obrovskou dávku humoru, a to jak svým obsahem, tak v přednesu. Když například slíbil, že písničku odpočítá, namísto obvyklého „raz, dva, tři, čtyři“ následoval hurónský výkřik: „Teď!“

Vlasta Redl přivedl na hlavní scénu kapelu, které dal své písničkářství, a nechal ji k němu rozlít instrumentální zručnost. Výsledkem jsou poměrně dlouhé kompozice vycházející z Redlových písniček, pořádně však rozšířené o další party a improvizace, leckdy putující až do oblasti jazzu.

Pravda, někdy ta muzikantská radost zůstala pouze na pódiu a zvláště při dlouhých instrumentálních pasážích nepřeskočila do publika. Pozorným uším ale rozhodně neunikla.

V noci vystoupí Natacha Atlas

Trutnovský festival potrvá až do nedělní noci. V pátek jsou na hlavním pódiu na pořadu koncerty britských The Damned, Davida Kollera, Wabiho Daňka či britské zpěvačky Natachy Atlas.

Hrát se bude i na dalších třech menších pódiích.

Reklama

Výběr článků

Načítám