Hlavní obsah

John Grisham o lásce, pomstě, válce i rasismu

Právo, cg

Americký prozaik John Grisham vstoupil do vědomí světové kultury filmem Sydneyho Pollacka Firma s Tomem Cruisem o problémech ambiciózního mladého právníka, vycházejícím ze stejnojmenného románu. Grishamova tvorba je vůbec vnímána hlavně v souvislosti s advokátní či soudní praxí. Trochu jinak je to s románem Zúčtování (Kalibr, přeložila Drahomíra Michnová, 440 stran).

Foto: Kalibr

Obal knihy

Článek

V roce 1946 v městečku Clanton ve státě Mississippi Pete Banning, místní vážený občan, válečný hrdina, farmář, manžel krásné Lizy a otec, vejde k reverendovi Dexterovi Bellovi a chladnokrevně ho zastřelí. K celé tragédii jen sdělí: „Nemám co říct.“ O jeho vině není pochyb. Grisham však nabízí vzrušující vodítko, když prozradí, že Bell prosil o život se slovy: „Jde-li o Lizu, můžu to vysvětlit. Ne, Pete!“

Spisovatel jde po stopách života v rasově rozděleném americkém jihu, sleduje Banningovy osudy ve filipínské džungli za druhé světové války, včetně vylíčení krutých podmínek v amerických zajateckých táborech.

Dalším prostředím je i ústav pro choromyslné plný tajemství a pochopitelně i clantonská soudní síň, v níž se Banningův právník zoufale snaží svého klienta zachránit.

Grisham dokazuje, že je nejen mistrem soudních sporů, kdy v americkém právu velmi záleží na advokátově výřečnosti i vyhledání dávných precedenčních rozhodnutí. Vytváří poutavou síť historických i společenských situací, v nichž uvíznout není těžké. Horší je pak žít s důsledky vlastních rozhodnutí. V tomto případě i s vědomím smrtelných hříchů.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám