Hlavní obsah

Jiřina Bohdalová je patronkou smíchu

Právo, míš

Slavnostním předáním Ceny za nezapomenutelné role v českých komediích Jiřímu Abrhámovi a projekcí filmu režiséra Jiřího Menzela Donšajni začal v neděli večer 36. ročník festivalu české filmové a televizní komedie Novoměstský hrnec smíchu. Jeho patronkou je letos herečka Jiřina Bohdalová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Člověk rád uvítá rajskou oázu, v níž se produkuje dobrá pohoda. Jedním z takových míst je a po léta zůstává Hrnec smíchu v Novém Městě nad Metují, kde se rok co rok setkávají umělci se smyslem pro laskavý humor s diváky, kterým je tato akce určena,“ zdůvodnila přijetí čestné role herečka, která již v Novém Městě sama převzala několik cen včetně té, kterou dostal Abrhám.

Festival bude mít soutěžní část, v níž se publiku a porotě, ve které zasedli režiséři Zdeněk Zelenka a Ondřej Kepka, kameraman Josef Hanuš, výtvarník Vladimír Suchánek či Tereza Brodská, představí osm filmů pro kina a šest komedií televizních. Nejlepší z nich dostanou hlavní cenu Zlatý prim.

Kromě toho se tradičně uděluje cena diváků – Hrnec smíchu, jehož laureátem se stane ten film, při jehož promítání časoměřiči naměří nejdelší smích.

V doprovodném festivalovém programu vystoupí například muzikáloví herci Michaela Doubravová a Roman Tomeš, kteří jsou i členy poroty mladých, jež hodnotí studentské filmy, připraveny jsou čtyři výstavy a diváci se mohou těšit i na Simonu Stašovou v divadelním představení Shirley Valentine.

Reklama

Výběr článků

Načítám