Hlavní obsah

Jiří Suchý: Úspěch v Národním mě přesvědčil

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po 44 letech se ve středu na jeviště pražského Divadla Semafor vrací hra Jiřího Suchého Sekta. Napsal ji v roce 1964 a na prknech Semaforu, kde takřka žádná z inscenací nešla pod 200 repríz, se o rok později dočkala jen 36 představení.

Článek

„Sám jsem ji stáhl, abych si nenadělal ještě víc nepřátel, než už jsem měl,“ vzpomínal Jiří Suchý na předpremiérovém setkání s novináři. Poprvé po letech použil Suchý písničky ze Sekty na přání režiséra Miloše Formana do inscenace Dobře placené procházky, kterou před rokem uvedlo pražské Národní divadlo, a úspěch u diváků jej inspiroval k návratu k titulu, který jako jediný v Semaforu propadl.

Důvody, proč si semaforští diváci v 60. letech Sektu neoblíbili, vidí dnes Suchý hned dva: „Především tam scházely hvězdy – nehrál tam Gott, Matuška, ale jen začínající hvězdičky jako Křesadlová, Filipovská, Jerneková nebo Zahrynowská. Byla to moje chyba – ve své pýše jsem se domníval, že hvězd netřeba a že diváci ocení, že přicházím s něčím novým, ale oni nás s tím hnali,“ říká Suchý.

Druhý důvod spočívá v libretu, které téměř postrádá příběh a podle Suchého je spíše poetickou hříčkou, kterou ocenili jen citlivější diváci, kteří měli co dělat s poezií, a část kritiky. „Klasický příběh tu ale nenajdete, příběh není semaforská specialita. K nám se chodilo na písničky a legraci a nikoho moc nezajímalo, jak to celé dopadne,“ objasnil Suchý.

Původní text Sekty proměnil Jiří Suchý zhruba ze čtyřiceti procent. Přibyly především písničky. „Když si text Sekty přečetl Jiří Šlitr, odmítl mi k ní napsat hudbu. Protože jsem tehdy měl na kontě už pár hitů, tak jsem si ji napsal sám. Nelituju toho. Dneska ji v Národním hraje sedmdesátičlenný symfonický orchestr a zní to velmi monumentálně.“ Kromě písniček připsal i pár klaunských výstupů pro sebe a Jitku Molavcovou, na scéně se objeví v postavách Mahuleny a jejího famula. „Strach mi nedovolil, abych Sektu uvedl v původní podobě,“ tvrdí Suchý.

Intelektuální laťka šla dolů

Vkus diváků se ale za čtyřicet let proměnil a to se odrazilo i na semaforském stylu. „Zřekl jsem se divadla malých forem, které se přežily už někdy na přelomu 70. a 80. let a dnes, v době velkých muzikálů, diváky netáhnou. Na velké formy ale nemáme jeviště, a tak jsme se stali divadlem středních forem,“ vysvětlil principál Semaforu a zároveň přiznal, že snížil intelektuální laťku Sekty „do přijatelné roviny“ a hru „zesrozumitelnil“.

Hvězdy, které vycházely v Sektě před čtyřiceti lety, následuje v obnovené inscenaci dnešní semaforské mládí. V roli Evy se představí Markéta Zehrerová, jako Motocyklistka se objeví Zuzana Říhová. Zlou družičkou bude Vanda Hauserová a tou hodnou Veronika Kubařová, nová posila semoforského souboru, v alternaci s Adélou Zejfartovou. Objeví se i sbor dívek a tanečníků.

„Celkem bude na jevišti 23 lidí včetně kapely, jejíž klasické složení (klavír, basa, kytara, bicí) rozšíří tentokrát i syntezátor, který vytvoří zvuk varhan a cembala,“ prozradil Jiří Suchý. V dubnu se na jevišti Semaforu objeví Sekta celkem šestkrát. Kromě premiéry to bude ještě 3., 5., 11., 24. a 25. 4.

Reklama

Výběr článků

Načítám