Hlavní obsah

Jiří Suchý a matador české kultury

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 1. října oslaví 85. narozeniny básník, textař, herec, režisér, zpěvák, výtvarník a skladatel Jiří Suchý.

Foto: Irena Zlámalová

Básník, textař, herec, režisér, zpěvák, výtvarník a skladatel Jiří Suchý.

Článek

Těch profesí by se našlo ještě víc, minimálně je po léta principálem Divadla Semafor, pro které píše hry i písňové texty, skládá hudbu, režíruje, navrhuje scénu i kostýmy a hlavně se téměř denně objevuje na jevišti, a to nikoli jako živoucí atrakce, ale ve skvělé formě herecké i pěvecké. A díky němu má Semafor stále nadšené publikum. Slušelo by se napsat tradiční oslavný paján na autora, jehož Pramínek vlasů, Krajinu posedlou tmou nebo Purpuru si prozpěvuje už několik generací u táboráků. Jenže to zavání nostalgií nekrologů a ta se k Jiřímu Suchému vůbec nehodí.

V pozvánce na jeho narozeninový večer v Semaforu se píše: Jiří Suchý je matadorem české kulturní scény. Výrazu matador přisuzují slovníky hned několik významů. Tím prvním je zápasník s býky, jehož cílem je býka zabít – dodatek daný zřejmě faktem, že ve španělštině je toto podstatné jméno odvozováno od slovesa matar = zabíjet, takže matador je španělsky vrah neboli zabiják. To by se Jiřímu možná líbilo, určitě by si tu roli rád střihl. Ve skutečnosti jeho umění diváky k životu probouzí, nikoli zabíjí.

Další význam slova matador je vůdce nebo předák, tyto výrazy už naštěstí propadly sítem historie. Také osoba v popředí. Tou Jiří Suchý jistě je. Dalo by se o něm říci, že je celebrita v tom nejlepším slova smyslu, někdo, koho lze právem oslavovat neboli celebrovat. A přát mu zdraví a sílu.

Matador je také odrůda špenátu a slovenský výrobce pneumatik. Ale s výkladem těchto významů by si zřejmě poradil jen oslavenec sám, protože jazyková a myšlenková hravost je jeho doménou. Pro nás diváky zůstává především básníkem a divadelníkem se stále mladou, hravou i pokornou duší. Což je nominace do řad skutečných umělců.

Reklama

Výběr článků

Načítám