Hlavní obsah

Jiří Macháček: Čeština nabízí textařům skryté démanty

Právo, Jaroslav Špulák

Hudební skupina Mig 21 vydává nové album s názvem Pop pop pop. Frontman skupiny Jiří Macháček v rozhovoru uvádí, jakým způsobem texty vznikaly i to, co pro něj jako textaře znamená čeština.

Foto: Aleš Plevka

Moderátorka Věra Kosecová a starosta Habartov Ing. Petr Janura zahajují 13. reprezentační ples města

Článek

Z textů nové desky je zřejmé, že si rád hrajete s češtinou. Je to pro vás důležité?

Čeština je pro psaní písňových textů téměř nepoužitelná, a tím je vlastně velmi stimulující. Je to specifický jazyk.

Když třeba odpálíte golfový míček, na kterém zůstane kousek hlíny, která způsobuje, že let míčku je zcela podivný, řeknu, že je to "ulpívka". Když vidím, jak se autu, které jede přede mnou, třese diferenciál, je to "chvějka".

Tahle slova čeština poskytuje a podle mě to jsou skryté démanty. Je jich spousta a je hezké tyto přírodní jazykové úkazy hledat.

Přesto na nové desce často nejdete daleko za nejjednodušším rýmem, který by člověka hned napadl.

Dřív jsem se tím moc trápil, teď už ne. Nevadí mi, když se jednoduchý rým zopakuje třeba třikrát nebo čtyřikrát. Dalo by se říct, že se v tu chvíli snažím nižší kvalitu rýmu nahradit vyšší kvantitou opakování.

Který text na desce Pop Pop Pop považujete za nejzásadnější?

Úplně všechny, není tam jediný, za kterým bych nestál. Každý mám rád z jiného důvodu, všechny s sebou nesou nějaký příběh. Úvodní anglický text Here Comes The Gun mi pomáhala korigovat režisérka a kamarádka Alice Nellis. Chtěli jsme, aby to bylo trochu přísné, ale současně aby vytvářel obraz Migu 21.

Skladba Vlajky vlají v sobě nese evokaci revolučních dnů v roce 1989, je to tak?

Psal jsem ji letos v lednu v Thajsku. V noci ve čtyři hodiny jsem seděl v trenýrkách na hotelové terase a telefonoval do Prahy autoru hudby Tomáši Polákovi. On se brodil sněhem na Letné a já mu do sluchátka zpíval nový text a užíval si tepla mezi palmami.

Je to takový příběh z revoluce, který mi přesně balancuje na hraně toho, jestli ho mám brát vážně, anebo nemám. Sám vlastně nevím, a to se mi na něm líbí. Mám ho strašně rád.

Z vašich textů převažuje dojem, že vám nejde ani tak o to přimět posluchače přemýšlet, jako je spíš pobavit. Jako byste objevil, že je důležité prožít život vesele.

Je to přesně tak. Myslím si, že nemá cenu nikoho nutit přemýšlet o životě, protože on ho k tomu v určitých chvílích přinutí sám. Od toho tady nejsem.

Snažím se lidi pobavit, a když se to povede, mám z toho radost. Existují samozřejmě některé věci, které bych s nimi chtěl sdílet, ovšem nechci je kvůli tomu nudit. 

Přišel jste snad na to, jaké je vaše životní poslání?

Vím to. V písni Na světě rád je to přesně definované. Uvažoval jsem nad dvěma názvy té skladby: měla se jmenovat buď Už to vím, anebo Na světě rád.

Několikrát jsem to měnil, až jsem nakonec na přání autora hudby Tomáše Poláka nechal druhou verzi, protože to je to, co už vím. 

V jakém rozpoložení by lidé měli nové album Migu 21 poslouchat?

Ideální je, aby si člověk sedl na zadní sedadlo svého kabrioletu a řekl řidiči, ať jede tmou a desku při tom pouští pořádně nahlas do reprobeden. Nejlepší by bylo, kdyby ještě na zadním sedadle seděl někdo, ke komu má dotyčný hezký vztah, aby si to mohli vyslechnout spolu.

Nadhled i solidní hudba

Třetí album pražského Migu 21 nazvané Pop Pop Pop potvrzuje dosud tušené.

Parta kolem charismatického zpěváka Jiřího Macháčka disponuje velmi slušnými muzikanty a dokáže to na albu prodat tím, jak si pohrává s funky pohupováním, jak bez problémů popově sládne i rockově láteří.

Písničky na něm jsou odlehčené, nemají sice schopnost vedrat se pod kůži na první poslech, ovšem některé jsou svým způsobem tak "otravné", že to za pár týdnů dokážou stejně.

Důležité jsou Macháčkovy texty. Nejsou generačně zásadní, spíše přívětivé i s těmi těžkopádnostmi v rýmech. Jejich autor vychází z přesvědčení, že život by měl být zábava, neboť se schopností smát se přichází automaticky i schopnost "pořešit" tu a tam nějakou kalamitu.

Pop Pop Pop není deska pro všechny, přitom je těžké určit publikum, které ji bez okolků slupne. Tenhle fakt je příznivý: Mig 21 chytá nerozhodnuté.

Mig 21: Pop Pop Pop

Universal Music, 45:23

A ještě bych chtěl říct, že naše deska je kulatá a uprostřed má malou dírku.

Reklama

Výběr článků

Načítám