Hlavní obsah

Jiráskův Hronov s Maryšou, Revizorem i Olgou Havlovou

Právo, Radmila Hrdinová

Letošní, 87. ročník přehlídky amatérského divadla Jiráskův Hronov nabídne od 4. do 12. srpna v rodišti Aloise Jiráska třiadvacet inscenací v hlavním a šestatřicet dalších v doprovodném programu.

Foto: archiv festivalu Jiráskův Hronov

Útěk souboru Hop-hop ZUŠ Ostrov otevře v sobotu 87. Jiráskův Hronov.

Článek

Oficiálně ho v sobotu otevře inscenace Útěk souboru Hop-hop ZUŠ Ostrov, který letos převezme Cenu Pavla Dostála za dlouholetou kontinuální a přínosnou uměleckou i organizační činnost. Ale již v pátek večer uvede v Jiráskově divadle soubor Vrchlický z Jaroměře dramatizaci románu bratří Mrštíků Rok na vsi.

Více než stovka představení nabídne činohru, loutkové, taneční a pohybové divadlo i studentské a experimentální inscenace. Velký zájem je o Latrinu Magiku při V.A.D. Kladno a její Valérii a týden divů anebo o Nové TV souboru Ad Hoc, který se na festivalu skvěle uvedl operní parodií Il congelatore. Tentokrát si vzal na mušku nízkonákladovou televizní stanici v době informačního boomu.

Milovníci tradičního divadla se mohou těšit na Rádobydivadlo Klapý a jeho …dlouhou cestu, příznivci experimentu na Teátr Vaštar Ostružno a jeho inscenaci Svině (2017, ostrov). V repertoáru se objeví i Maryša, adaptace Čapkovy povídky Šlépěj, Havlova Vernisáž anebo Prokletí rodu Baskervillů.

I letos přijedou dva zahraniční soubory. Slovenský Súbor uložiť ako Bratislava uvede inscenaci Pojednávanie vo veci Genesis, Gogolova Revizora do Hronova přiveze divadelní soubor Tušina z ruské Ťumeně.

Jiráskův Hronov žije ale stejně intenzivně i tematizovanými vzdělávacími semináři. Do patnácti z nich se letos zapojí na 240 divadelníků. Nejdříve se zaplnil seminář Herec, tělo, prostor pod vedením režiséra pražského Národního divadla Štěpána Pácla. Velký zájem byl tradičně o seminář Jevištní řeč, letos vedený pedagožkou DAMU a dabérkou Evou Spoustovou, a o Hudební seminář Jana Matáska. Seminář Žonglování a klaunérie povede Marco Migliavacca z Itálie.

Své dojmy ze zhlednutých představení mohou i letos účastníci konfrontovat na PC – problémovém klubu pod vedením zkušených lektorů Aleny Zemančíkové, Martiny Schlegelové, Aleše Bergmana, Vladimíra Fukara a Michala Zahálky.

Jiráskův Hronov je nejstarší divadelní přehlídka v Evropě a pravděpodobně i na světě. Byl založen roku 1931 ve spisovatelově rodišti a jeho kontinuitu nepřerušila ani válečná léta. Do letošního programu inscenace nominovaly a doporučily hlavní celostátní přehlídky, které se konaly od loňského října do letošního července.

Doprovodný program, z něhož je velký zájem především o cenami ověnčenou Olgu (Horrory z Hrádečku) Divadla Letí, obohatí i koncerty, výstavy, přednášky, projekce a dílny pro děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám