Hlavní obsah

Jiráskův Hronov horko nesežehlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Daňkova hra Kulhavý mezek aneb Výbuch na jičínském zámku v podání Divadelního spolku Bratří Mrštíků z Boleradic uzavřela v sobotu celostátní mezidruhovou přehlídku amatérského divadla Jiráskův Hronov. Jaký ten letošní dvaadevadesátý ročník byl?

Foto: Ivo Mičkal

Peter Tilajčík ve skvělých pohybových etudách inscenace Obolus trnavského DISKu.

Článek

Především horký. Po deštivém zahájení vtrhlo i do Hronova zničující vedro, jež divadlu nepřeje, takže pro soubory i diváky to byl náročný týden. Ale dobré divadlo ani horko nesežehne. A toho bylo letos k vidění napříč generačním i žánrovým spektrem dost.

Diváky nejvíc oslovovala představení s autentickým hereckým projevem i dobře zvládnutou formou. Taková byla Dokud se tančí souboru ŽAS Homole, Viktorka souboru Convivium při ZUŠ F. A. Šporka Jaroměř, slovenský Obolus Blaha Uhlára a souboru DISK Trnava, čtveřice protagonistek inscenace Máma říkala, že bych neměla Scény Kralupy či Svatá hlava Divadla MY Plzeň s vynikajícím hereckým výkonem Františka Kasky.

Foto: Ivo Mičkal

Vít Šťastný a Kristýna Kňákal Brožová v inscenaci Sartrova dramatu S vyloučením veřejnosti Divadelního klubu Jirásek z České Lípy.

Klasickou činohru střídaly loutkářské produkce, z nichž potěšila zvláště hravá meotarová výprava na severní pól Andrée s hereckým projevem Tomáše Hájka či nápaditá interpretace Andersenovy pohádky o malé mořské víle s názvem Myslíš, dědo? souboru Rámus Plzeň. Vysokou úroveň měla letos i taneční vystoupení mladých divadelníků. A produkce Zá rubni souboru Nové divadlo! YESSS! Svitavy zaujala tvarem na pomezí výtvarné instalace.

O všem zhlédnutém se živě a na vysoké úrovni diskutovalo, naplno pracovaly i praktické dílny a semináře. Hronov žil divadlem čtyřiadvacet hodin denně a týden se zdál být až neskutečně krátký na všechna inspirativní setkání, o něž každoročně na přehlídce jde více než o cokoli jiného.

A potěšující bylo sledovat, kolik mladých divadelníků i souborů za rok opět přibylo a s jakou energií se vrhají do stále znovu vzrušujícího dobrodružství zvaného divadlo.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám